Ve 14:00 se zákazníkům uzavřou například obchody Kaufland, Billa či Datart. "Na Štědrý den budou naše hypermarkety otevřené od 7:00 do 14:00 hodin. Během této zkrácené doby mohou zákazníci uskutečnit poslední nezbytné nákupy a zároveň i naši zaměstnanci stráví tento den se svými rodinami," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Například v e-shopu Kasa.cz je možné zboží k osobnímu odběru objednávat i dnes, vybraná výdejní místa mají otevřeno také do 14 hodin. "A pokud budou mít daný produkt skladem, je možné ho objednat i chvíli před osobním vyzvednutím," řekl produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

"Pokud zákazník našeho e-shopu zvolí jako možnost doručení osobní odběr, jsme schopni garantovat možnost vyzvednutí za 60 minut na vybrané prodejně Euronics. Tedy i na Štědrý den v rámci otevírací doby jednotlivých prodejen," dodal mluvčí Euronics Marek Ingr.

Největší opozdilci mohou ještě večer koupit svým blízkým na internetu například elektronickou knihu. "Pro ty, kteří nestihnou svůj dárek koupit ani do Štědrého dne, nabízíme dárky, které mohou nakoupit opravdu 'za pět minut dvanáct' - dárky v podobě elektronického obsahu, například počítačové hry, hudebního alba, filmové novinky, úpěšné knižní tituly nebo předplatné časopisů," uvedla Šárka Jakoubková z e-shopu Alza.cz.

Na vyhledávači slev Skrz.cz jsou zážitkové a pobytové vouchery těsně před Vánocemi nejprodávanějším artiklem a od 23. prosince tvoří zhruba 90 procent všech prodejů. V letošním roce kupují Češi nejvíce pobyty na horách nebo se zaměřením na wellness. Zakoupený voucher lze vytisknout a dát v obálce pod vánoční stromeček.

Významná část voucherů se prodá ještě dnes

"Nákupy se obecně posouvají čím dál tím více ke Štědrému dni. Také letos očekáváme, že se významná část voucherů prodá i přímo 24. prosince," uvedl Petr Kováčik z vyhledávače slev Skrz.cz. Kromě komplexních pobytových balíčků jsou letos podle něj nejoblíbenější poukazy na masáže, abonentky do divadel a zážitky pro rodiny s dětmi. Velký zájem je také o adrenalinové aktivity.

Podle Slevomatu jsou letošním trendem poukazy na celodenní zkrášlovací a relaxační balíčky pro ženy. Obecně poukazy patří mezi nejoblíbenejší dárky. "Velká část zákazníků je hmotnými dary zavalena nebo prostě neví, co by koupila. Proto nejoblíbenější položkou bývá cestování, ať už jde o zimní lyžařské pobyty, poznávací zájezdy nebo wellness pobyty," dodala ředitelka Slevomatu Marie Chytilová.

Například slevovému serveru Pepa.cz loni na Štědrý den vzrostl obrat o 46 procent oproti průměru. Z jeho statistik vyplývá, že vouchery 24. prosince lidé nejvíce nakupují od 9:00 do 11:00 a od 14:00 do 16:00. Po 18:00 pak počet prodaných voucherů strmě klesá.