Téměř dvě třetiny lidí v regionu pracují v úplně jiném nebo jen příbuzném oboru, než jaký vystudovali a na jeho změnu si už netroufnou. Podle průzkumu, který pro Národní soustavu kvalifikací zpracovala společnost IPSOS, je na jihu Moravy pouhých 34 procent zaměstnanců spokojeno se svým zaměstnáním.

Pracovníky ve 43 procentech případů trápí malé platy, čtvrtině vadí mizivé vyhlídky kariérního vzestupu a 18 procent z nich si stěžuje na monotónnost zaměstnání. Celostátní průzkum, kterého se zúčastnilo 1500 dotázaných, ukázal, že výsledky pro Jihomoravský kraj v podstatě odpovídají českému průměru. Šest z deseti Jihomoravanů by kvůli lepším pracovním podmínkám či spokojenosti změnilo zaměstnání.

"Na profesní změně láká lidi vidina lepšího finančního ohodnocení a práce v oboru, který by je bavil či zajímal," uvedl manažer projektu Národní soustava kvalifikací Ivo Jupa. Zaměstnance podle něj od změny často odrazují překážky, které lze však snadno překonat. Třetina lidí se bojí toho, že v regionu jinou práci nenajde, 37 procent odrazuje dočasná ztráta příjmů a 24 lidí ze 100 si říká, že nemá pro jinou práci kvalifikaci.

Jihomoravský úřad práce sice k únoru registroval více než 6000 volných pracovních míst, ale často v oborech, které vyžadují od uchazečů nějakou odbornou kvalifikaci. Průzkum současně ukázal, že téměř 70 procent lidí z Jihomoravského kraje pracuje v jiném nebo pouze příbuzném oboru, než vystudovali, a nemá tak osvědčení o tom, co skutečně umí a co je živí.