Kávu s sebou v kelímku pije stále více lidí, životnost jednoho kelímku ale často nepřekročí ani 15 minut. Poté se z něj stane směsný odpad. Jednorázové produkty patří k největším zdrojům znečištění a město Vídeň proto od poloviny ledna ve spolupráci s firmou Cup Solutions zavádí systém znovupoužitelných kelímků.

Už jen v rámci pilotního projektu v prvním městském obvodu si Vídeň slibuje úsporu až milionu vyhozených kelímků za první rok.

Petr Sogel v nové továrně Expres Menu.
Trutnovský výrobce unikátních jídel v sáčku otvírá továrnu. Chystá se do vesmíru

Koncept je prostý. Při nákupu kávy v některém z partnerských obchodů obdrží zákazník nápoj v kelímku myCoffeeCup. Prázdný kelímek lze vrátit v jakémkoliv partnerském místě nebo prostřednictvím automatu na zpětný odběr.

Automaty se nachází ve vybraných stanicích MHD i na frekventovaných veřejných místech v centru a vydávají kupony v hodnotě jednoho eura, které lze použít na další kelímek nebo zboží v partnerských obchodech a kavárnách. Transakce lze provádět i pomocí mobilní aplikace.

V kavárně stejně jako na festivalu

Podle vedoucího společnosti Cup Solutions Christiana Chytila je rozšíření vratných kelímků do města logickým krokem. Firma podle něj chce přinést zkušenosti z velkých akcí i do obchodů či kaváren v centru města, kde se doposud využívají jednorázové kelímky.

Holicí strojek za sto korun může zabíjet
Nebezpečný holicí strojek na českém trhu. Výrobek za sto korun může zabíjet

„S naším kelímkem nevzniká přebytečný odpad a zároveň není nutné nosit u sebe neustále vlastní kelímek,“ vysvětluje Chytil.

„Systém musí být jednoduchý a praktický, jak pro konzumenty, tak pro prodejce,“ doplňuje Chytil. Pilotní fáze se zúčastní řada pekáren a kaváren v centru Vídně a nyní se dojednávají poslední detaily.

Přes 80 milionů jednorázových kelímků

Město odhaduje, že ve Vídni kvůli kávě s sebou skončí v odpadu kolem 84 milionů kelímků ročně. Podaří-li se všechny nahradit ekologicky přívětivějšími kelímky, které lze využít i více než pětsetkrát, odpovídalo by to 1 344 zachráněným smrkům a navíc i roční energetické spotřebě 2 500 domácností.

Například elektrobus s třiceti pasažéry by tak mohl 150krát objet svět, tvrdí organizátoři systému.

Na zálohované kelímky mezitím můžete narazit i Česku, a to v rámci projektu Otoč kelímek, který vznikl v létě 2018 v Olomouci a nyní se úspěšně šíří do dalších měst.

Letadlo DHC-6 společnosti Trans Maldivian Airways
Létání naboso? V případě pilotů na Maledivách nic neobvyklého