Vinařství Štěpánek obhospodařuje tři hektary vlastních vinic a každoročně vysazuje nové. Většinu hroznů, které zpracovává, nakupuje od stálých dodavatelů. Ročně vyprodukuje přibližně sto tisíc lahví přívlastkových vín.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
V rodině máme dlouholetou vinařskou tradici, takže jsem k tomuto povolání měl vždy blízko. Po vystudování Vinařské školy ve Valticích jsem se pěstování hroznů a výrobě vína začal věnovat naplno.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Tajemství dobrého vína začíná již ve vinici. Tam je potřeba vypěstovat kvalitní surovinu, samozřejmě s ní pak umět dále vhodně pracovat a využít naplno potenciál sklizených hroznů.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Žádná zásadní pravidla ve vinařství nezavádím. Při výrobě se spoléhám hlavně na své smysly.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
To je různé. V době vinobraní, kdy musím denně kontrolovat kvasící mošty, toho vypiji celkem dost. Ale jinak si dám tak tři lahve kvalitního vína týdně.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?
Zpravidla si dopřávám bílá nebo růžová vína. Mám ale rád všechny typy od suchých až po sladká, která tvoří převážnou část našeho sortimentu. V zimním čase nezapomínám ani na dobrá červená vína.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?
Myslím, že v kvalitní restauraci by zájemcům měl dobře poradit vyškolený personál. Jsou jistá pravidla, kterými se má člověk řídit. Je jich celá řada. K hovězímu masu se určitě hodí těžké červené víno. K rybám naopak doporučuji lehké a svěží.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?
V mém jídelníčku nesmí chybět rybí speciality. K nim si rád dám skleničku Ryzlinku vlašského.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle zažívám, když naše víno lidem chutná. Vždy je pro mne potěšením, pokud se k nám zákazníci vracejí a doporučují nás svým přátelům.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Těší mě každý úspěch na prestižních výstavách a soutěžích, ať už je to v České republice, nebo v zahraničí.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?
Mou velkou motivací je úspěch na nejprestižnějších světových soutěžích vín. Chci, aby o našem vinařství bylo slyšet i ve světě.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Stěžejní vína vyrábíme z tradičních odrůd (ryzlinky, Chardonnay, rulandské), ale nebráním se i novějším odrůdám, jako je například Hibernal. Letos jsme začali zpracovávat i hrozny Děvínu. Při výrobě rád kombinuji tradici s moderními prvky.

Kterého ze svých konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Snažím se prosazovat na trh vína s nižším obsahem alkoholu a se zbytkovým cukrem. Je to zcela jiný směr, než kterým jde většina českých vinařů. Takže konkurenci zatím nijak zvlášť nepociťuji. Proto také často hledám inspiraci v zahraničí.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Nedávno jsem se oženil a zatím nemám žádné děti. Do budoucna bych určitě rád viděl vyrůstat svého syna popřípadě dceru ve vinařském prostředí. Budu nadšený ze zájmu mých dětí o vinici a výrobu vína. Ovšem určitě je nebudu do ničeho nutit, rozhodnutí o jejich budoucím povolání nechám jenom na nich.