Téměř tradičními se už na děčínském zámku staly slavnosti vína. Mají za sebou už několik repríz. Možná uplyne jen několik let a stejnou samozřejmostí se stane třeba Děčínské vinobraní. Směřuje k tomu založení vinice ve vyhrazené části obnovovaných jižních zámeckých zahrad.

„S vysazením révových sazenic počítáme už letos. Samozřejmě, že než začnou plodit, nějakou dobu to trvá. Myslím si ale, že do pěti let by sklizeň prvních hroznů skutečně mohla provázet nějaká svátečnější událost jako vinobraní,“ poznamenal děčínský radní Valdemar Grešík.

Pěstování révy na jižních svazích nepovažuje za nějaký rozmar. Vinice se tam rozkládala už v dávné minulosti, až do osmnáctého století. Pak Thunové nechali vybudovat novou zahradu, kterou na evropskou úroveň pozvedl zahradnický mistr František Jošt.

„Chloubou zahrady se staly také mnohé exotické rostliny včetně orchidejí. Thunové v té době pěstovali také ananasovníky, fíkovníky, broskvoně a pomerančovníky a sklízenými plody obohacovaly jídelníček tehdejších šlechtických sídel,“ připomněl historické využití zahrad Jaroslav Drahoš z oddělení památkové péče děčínského magistrátu.

Terasy začínají hrozit zřícením

Založení nové vinice souvisí s nynějšími rozsáhlejšími úpravami jižních zahrad. Stavbaři tam obnovují zdi, které oddělují zahrady od Dlouhé jízdy. Musí se ale zároveň postarat o obnovu teras. Některé z nich vykazují značnou zchátralost a začínají hrozit zřícením.

„Jde prakticky o havarijní situaci, kterou se na svém zasedání zabývala i rada města. Schválila rozpočtové opatření s přesunem částky dva miliony a sto tisíc korun právě na opravu staticky narušené opěrné zdi mezi jižními zahradami a bývalou zámeckou sýpkou, která slouží jako vysokoškolské koleje pro ubytování studentů bakalářského studia Českého vysokého učení technického,“ vysvětlil děčínský primátor Vladislav Raška.

Ke způsobu obnovy se ještě musí vyjádřit statik a konečná podoba nové opěrné terasy, která bude lemovat i část budoucí vinice, je i záležitostí diskuse zástupců investora, stavbařů a památkářů.

„Ta polemika ještě neskončila. Dohadujeme se hlavně o tom, co bude tvořit hlavu té zdi. Jestli tam bude kamenná nebo cihlová římsa, kterou je koruna zakončena i ve stávající podobě. Tam je ale zřejmě, že jde o pozdější úpravy,“ uvedla Jarmila Podrábská z odboru rozvoje děčínského magistrátu.

Narušenou opěrnou zdí vedou i některé inženýrské sítě a o to bude obnova složitější. Až se podaří tyto práce zvládnout, na řadu by měly přijít i úpravy dalších nevábných prostor nad areálem bývalé zámecké sýpky. Je tam spousta náletových dřevin, cihlové i železobetonové rumiště.

„I tohle zákoutí se dočká proměny k lepšímu. Ale je to samozřejmě otázka další etapy úprav, které si vyžádají také nemálo peněz,“ dodala stavební technička magistrátu.

Plocha několika arů

Nová vinice se bude rozprostírat na ploše několika arů v místech pod bývalou oranžérií, kam Thunové uschovávali na zimu pěstované exotické rostliny. Upravené jižní zahrady se pak stanou součástí velkého prohlídkového okruhu. Za pár let tam budou moci návštěvníci okukovat i dozrávající hrozny.

„Samozřejmě, že bývalí majitelé zámku měli i své vinné hospodářství s veškerým potřebným zpracovatelským vybavením. Sklizeň z té nové vinice nebude tak velká. Hrozny na víno by ale mohlo zpracovávat některé vinařství třeba na Litoměřicku,“ dodal Valdemar Grešík.