„S kvalitou a cukernatostí hroznů, kterých mám proti loňsku méně, jsem spokojený. U odrůdy Solaris jsem měl přírodní cukernatost 28 stupňů, u Pálavy 26 stupňů a jen o stupínek méně měl Tramín,“ svěřuje se traplický Josef Bičan, vinař s platnými degustátorskými zkouškami, které jsou vysvědčením jeho kvalit. Posteskl si, že vinici se sladkými hrozny mu pomáhali sklízet nenasytní špačci.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Dříve než obvykle. Svatomartinské víno se letos bude prodávat již 8. listopadu

„Jednoho podvečera jsme z jedné hroznové odrůdy odstranili sítě s tím, že hrozny budeme ráno sklízet. Jenže já musel nutně odejet na poradu a hejno špačků začalo hroznové bobule naklovávat,“ poznamenává traplický vinař, jenž chce vinobraní ukončit o předposledním říjnovém týdnu.

Ve stejném období plánuje ukončit vinobraní Vlastimil Kňourek z Vinařství zemědělské společnosti AGRO Zlechov. 

„Choroby v našich vinicích v katastru Tupesy a Břestek-Chabaně nám letos nezpůsobily větší problémy. Kvalita hroznů je dobrá, cukernatost se pohybuje od 23 do 24 stupňů. Jenom trneme hrůzou z obrovských hejn špačků, kteří nám ve vinici na Chabaních ozobali část úrody z odrůdy Müller Thurgau. Nyní se postupně pouštějí do modrých odrůd, ale není to fatální,“ hodnotí Vlastimil Kňourek.

Úroda? O čtvrtinu až třetinu nižší

Že je letošní úroda hroznů o čtvrtinu až třetinu nižší než v loňském roce, na tom se shodují snad všichni vinaři Slovácka.

„Z hlediska kvality to může být velmi dobrý rok, a to vzhledem k dobrému poměru cukru a kyselin. Letos bylo velmi teplo, ale v období srpna a září dostaly vinice díky dešťům i tolik potřebnou vodu, v naší slovácké podoblasti víc než loni. Letošní rok byl proti loňskému daleko náročnější na ochranu hroznů před oidiem, protože podmínky pro něj byly velice příznivé,“ ohlíží se zpět velehradský Vojtěch Luža nejstarší.

Ilustrační foto
Počasí hroznům přálo. Odborníci očekávají výborný ročník vín

Také v polešovickém Vinařství Vaďura očekávají, že úroda hroznů, jejichž sklizeň ukončí v závěru října, bude nižší než loni.

„Proti loňskému, rekordnímu a abnormálně cukernatému ročníku, máme letos cukernatost slabší. Nejvyšší cukernatost, 23,5 stupňů, jsme zaznamenali u Tramínu, u Hibernalu 22 stupňů. Ve vinicích ještě čeká na sklizeň Frankovka, Ryzlink rýnský, Pálava, Camembert Moravia a Sauvignon,“ prozrazuje Zbyněk Vaďura.

Petr Gottwald, majitel rodinného vinařství Dvůr Pod Starýma horama Boršice, hospodařící na 3,5 ha vinic, se netají tím, že letos mu vydají 70% obvyklé sklizně hroznů. „Cukernatost je stejná jako loni, záleží na ale odrůdě. Třeba panenská úroda výběru z bobulí odrůdy Pálava měla 27 stupňů přírodní cukernatosti,“ nechává se slyšet šéf rodinného vinařství.

Šampaňské. Ilustrační snímek
Češi a bublinky. Milují „demíčko“ a věří mýtům o zasunuté lžičce