Pochopitelně nám nejde o případy, kdy zůstanete doma v pracovní neschopnosti, čerpáte mateřskou či rodičovskou dovolenou, případně ošetřujete blízkého člena rodiny. Na někdy jindy si ale necháme také volno, na které máte nárok, když budete vykonávat veřejnou funkci nebo třeba svědčit u soudu.

Návštěva lékaře: vyberte si zařízení co nejblíž bydlišti či pracovišti

Zaměstnavatel vám nemůže bránit navštívit lékaře v pracovní době. Také vám dobu, po kterou kvůli vyšetření nebudete pracovat, musí zaplatit. Ovšem vy na druhou stranu nemůžete kvůli několika minutám či hodinám chybět celý den. Základním měřítkem pro délku placené překážky v práci je totiž takzvaná nezbytně nutná doba, tu vám zaměstnavatel i proplatí.

Pokud však pro své vyšetření zvolíte lékaře nebo zdravotnické zařízení, které je vašemu bydlišti nebo pracovišti vzdálené (například v jiném městě), máte nárok na náhradu mzdy jen v takovém rozsahu, jako byste navštívili lékaře v místě svého bydliště nebo pracoviště. Ostatní dobu už zaplacenou nedostanete.

Půjdete-li k lékaři s dítětem, musí vás zaměstnavatel uvolnit až na jeden den a ten vám proplatit. Totéž platí, budete-li k doktorovi doprovázet svého partnera, rodiče či jiného rodinného příslušníka.

Svatba: volno na dva dny, proplácí se jen jeden

Až se budete vdávat nebo ženit, musí vám zaměstnavatel dát dva dny volna, z toho jeden den je na obřad. Ovšem podle zákoníku práce vám zaplatí pouze jeden z nich. Takže, bude-li svatba v pátek, získáte dva dny pracovního volna. Den obřadu si můžete nechat proplatit a volno bez náhrady si pak vybrat třeba ve čtvrtek nebo v pondělí.

Pokud se ale budete vdávat či ženit třeba v sobotu nebo v neděli, která pro vás není pracovním dnem, máte nárok jen na jeden den volna, vybrat si můžete pátek či pondělí a zaměstnavatel vám ho zaplatí.

V den obřadu mají nárok na den volna i rodiče nevěsty a ženicha a jejich zaměstnavatel jim tento den musí i zaplatit. Pokud ale budou mít svatbu vaši rodiče, v práci vás sice musí na obřad uvolnit, ale volno vám nezaplatí. Sourozenci snoubenců nebo třeba svědci z řad kamarádů už mají smůlu, budou-li se chtít zúčastnit svatby v pracovní den, musí si vzít dovolenou.

Pokračování najdete ZDE

www.penize.cz