Podnikatel Radovan Vítek podal u Městského soudu v Praze insolvenční návrh na zadluženou společnost Sazka. ČTK to potvrdil Vítkův právník Tomáš Rybář. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun, Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že není v insolvenční situaci.

Insolvenční návrh podal Rybář prostřednictvím české firmy Moranda, která od Komerční banky odkoupila její pohledávku vůči Sazce. Vítek společnost Moranda ovládá.

Podle předsedy představenstva a šéfa Sazky Aleše Hušáka loterijní firma ale není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu se bude bránit všemi právními prostředky. Hušák dodal, že podání návrhu nebude mít vliv na činnost společnosti.

„Sazka považuje návrh na zahájení insolvenčního řízení za nedůvodný a šikanózní. Cílem tohoto kroku je účelová snaha vyvolat paniku, snížit cenu dluhopisů, závazků a akcií Sazky, tato aktiva levně skoupit a jejich prostřednictvím společnost nepřátelsky ovládnout podle zásady čím hůře, tím lépe,“ reagoval dnes mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Vítek naopak míní, že Sazka se v insolvenční situaci nachází, protože je předlužená a její celkové závazky přesahují deset miliard korun. Vlastní jmění Sazky má podle Vítka zápornou hodnotu.

Řešení? Nové akcie za deset miliard

Řešením situace Sazky je podle Vítka restrukturalizace firmy, při níž by Sazka vydala nové akcie v objemu deseti miliard korun, což odpovídá jejím závazkům. Vítek počítá i s odstraněním nynějších akcionářů Sazky, kteří firmu podle něj do potíží přivedli.

Zikmund uvedl, že nároky, které uplatňuje insolvenční navrhovatel a další společnosti údajně ovládané Vítkem, neexistují, protože zanikly. Sazka jejich existenci odmítá a údajné věřitele na to písemně upozornila. Sazka v nejbližších dnech předloží soudu podklady, které nedůvodnost insolvenčního návrhu prokazují, dodal mluvčí loterijní společnosti.

Podle Jiřího Markvarta z advokátní kanceláře Ambruz & Dark insolvenční řízení pro firmu obecně znamená, že nesmí dělat nic neobvyklého a nemůže činit kroky, které by vedly k zásadnímu zmenšení majetkové podstaty. Zákon ale nestanovuje nic, coby zásadním způsobem bránilo běžnému fungování firmy.

Soud by nyní měl stanovit insolvenčního správce a v usnesení uvést termín přezkumného jednání, na kterém jsou přezkoumány přihlášené pohledávky věřitelů. Bezprostředně po přezkumu věřitelé volí věřitelské organy, hlasují o způsobu řešení úpadku, a to buď formou konkurzu, nebo restrukturalizací.

Konkurz je likvidační formou řešení, kdy jsou pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny z prodeje majetku dlužníka. Při restrukturalizaci dlužník dál funguje, ale jen v mezích tzv. reorganizačního plánu, který navrhuje dlužník. Pokud ho věřitelé odhlasují a soud potvrdí, musí se jím věřitelé i dlužník řídit.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Sazka je největší domácí loterijní firma, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

Investoři nabídli pomoc

Akcionáři Sazky dostali tři oficiální nabídky od investorů k řešení situace. Podnikatel Martin Ulčák nabízí 200 milionů Kč ročně na deset až 15 let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni. Synot slíbil 250 milionů ročně v příštích 15 letech a finanční skupina Penta 130 milionů s garancí na 30 let. Všichni tři zároveň nabídli dvě až tři miliardy na okamžitou pomoc.

Penta chce za finanční pomoc stoprocentní podíl v Sazce, Synot dvě třetiny akcií, jediný Ulčák přímý vstup do Sazky nepožaduje. Dva největší akcionáři, ČSTV a Sokol, chtějí jednat s Ulčákem.

Ulčákova společnost E-Invest dnes uvedla, že je připravena uzavřít se Sazkou smlouvu o spolupráci v případě, že loterijní firma dospěje s držiteli jejích dluhopisů k dohodě o změně emisních podmínek. Pak bude připravena poskytnout Sazce dostatek peněz potřebných k neprodlené úhradě všech prokazatelně existujících závazků vůči finančním institucím. „Závazek společnosti E-Invest se vztahuje ke všem závazkům, které Sazka uzná jako právoplatné, nebo o kterých tak rozhodne soud,“ sdělila firma ČTK v tiskové zprávě.

Penta soudí, že pohledávky Vítka vůči Sazce nezpochybnitelné. „Naopak pohledávky, které proti nim chce započíst Sazka, jsou nesmyslné, respektive naprosto účelově vykonstruované,“ uvedl dnes mluvčí Penty Martin Danko. Pokud Vítek nedostane zaplaceno za své pohledávky po lhůtě splatnosti, Sazka se podle Danka nevyhne prohlášení úpadku. To povede k tomu, že akcionáři Sazky ztratí kontrolu nad společností ve prospěch věřitelů, dodal.

Nabídka Penty zatím platí

„Nabídka Penty vůči akcionářům Sazky možná dnes ještě platí, ale pokud akcionáři urychleně nevyndají hlavy z písku, zítra nebo za týden již platit nemusí, protože s akcionáři už nebude o čem jednat,“ upozornil Danko.

Společnost Moranda, která návrh na insolvenci podala, byla do obchodního rejstříku zapsána v říjnu 2007. Hlavním předmětem podnikání firmy sídlící v Praze je pronájem nemovitostí a zajišťování souvisejících služeb. Podle obchodního rejstříku podnikatel Vítek ve statutárních orgánech firmy se základním kapitálem dva miliony korun nefiguruje a jediným akcionářem je Vítkova matka Milada Malá. Podle účetní uzávěrky společnosti za rok 2009 firma nemá žádné zaměstnance.

Více k tématu Sazka čtěte ZDE

Přehled posledních událostí okolo loterijní společnosti Sazka

7. prosince 2010 – V médiích se objevily informace, že dluhy Sazky u bank skupuje podnikatel Radovan Vítek, spojovaný především s vlastnictvím realitní skupiny CPI.

16. prosince 2010 – Vítek se stal největším věřitelem Sazky. Od Komerční banky získal pohledávku v hodnotě kolem 500 milionů korun. Již předtím si zajistil pohledávku od Raiffeisenbank ve výši asi 400 milionů korun.
* Sazka oznámila, že zaplatí 12. ledna 2011 jen část splátky dluhopisů ve výši jistiny. Sazku přivedlo do problémů financování víceúčelové haly ve Vysočanech.

17. prosince 2010 – Vítek serveru iHNed.cz řekl, že čeká na splacení pohledávek a že firmu případně pošle do insolvence.
* Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků společnosti Sazka na stupeň CC z dosavadní známky CCC-plus.

20. prosince 2010
– Podle předsedy představenstva a šéfa Sazky Aleše Hušáka čelí společnost „bezprecedentnímu tlaku na nepřátelské převzetí“. Sazka podle Hospodářských novin připravuje záchranný plán, který má firmu vyvést z krize. O stabilizaci má jednat podnikatel Martin Ulčák.

22. prosince 2010 – Společnost Penta na jednání se zástupci sportovních svazů nabídla finanční pomoc Sazce – mimo jiné by do Sazky vložila miliardy korun výměnou za stoprocentní podíl.

23. prosince 2010 – Podnikatel Vítek oznámil, že připravuje vlastní plán restrukturalizace a fungování Sazky. Později upřesnil, že chce plnou moc k řízení Sazky a plánuje mimo jiné prodej zadlužené arény ve Vysočanech.

29. prosince 2010 – Přes miliardu korun požaduje vedení Sazky po Komerční bance za údajné poškození pověsti a dobrého jména. Sazka o tom informovala Radovana Vítka, kterému banka svou pohledávku vůči Sazce postoupila.

3. ledna 2011 – Vítek oznámil, že pokud Sazka plně neuhradí do 17. ledna své dluhy vůči němu, podá na ni insolvenční návrh.

7. ledna 2011 – Vedle Penty a Radovana Vítka jsou novými uchazeči o vstup do Sazky firma E-Invest podnikatele Martina Ulčáka a loterijní skupina Synot. Ulčák jako jediný ze zájemců nepočítá s tím, že by současní akcionáři přišli o své podíly.

11. ledna 2011 – Finanční skupina J&T prodala Vítkovi půlmiliardovou pohledávku, již držela za firmou Sazka. Vítek tak vlastní pohledávky za téměř 1,5 miliardy Kč.

12. ledna 2011 – Výkonný výbor ČSTV nedoporučil přijmout nabídky, jež mění vlastnickou strukturu Sazky. To by prakticky znamenalo, že akcionáři budou dál jednat jen s Martinem Ulčákem, který jako jediný žádný podíl ve firmě nežádá. ČSTV drží 68 procent Sazky.

13. ledna 2011 – Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Sazky na nejnižší stupeň D. Toto hodnocení varuje investory, že firma již není schopna splácet své dluhy.

14. ledna 2011 – Radovan Vítek potvrdil, že podá v 17. ledna u Městského soudu v Praze návrh na insolvenci. Podle Aleše Hušáka není Sazka právně ani ekonomicky v insolvenční situaci.

15. ledna 2011 – Předsednictvo Sokola doporučilo umožnit kapitálový vstup investora do Sazky s tím, že upřednostňuje zachování nynější vlastnické struktury. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky (drží 13,54 procenta akcií).

16. ledna 2011 – Podle Vítka je nejvhodnějším řešením situace Sazky její restrukturalizace, při níž by společnost vydala nové akcie v objemu deseti miliard korun, což odpovídá jejím závazkům. Nynější akcionáři Sazky by o své podíly přišli.

17. ledna 2011 – Vítek podal u Městského soudu v Praze insolvenční návrh na Sazku.