"Stát, kraje a obce by měly vědět, s kým uzavírají konečnou smlouvu o zakázce nebo koncesi," uvedl Nečas. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský má nyní za úkol zapracovat dnes schválené teze do příslušných zákonů.

MMR vypracovalo dvě základní varianty, jak zveřejňování majitelů firem vyřešit. První počítá se samostatným zákonem, který by vyhotovilo ministerstvo spravedlnosti, a v návaznosti na novou normu by se upravily také další zákony. Šlo by zejména o oblast veřejných zakázek a koncesních smluv, kde je potřeba úpravy pociťována jako nejvíce aktuální, a dále o oblast nájmů nemovitostí či bezúplatných převodů majetku, uvedla v úterý mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Druhá varianta počítá s úpravou pouze v oblasti veřejných zakázek a koncesí. Povinnost zveřejnit skutečného vlastníka by se vztahovala jen na uchazeče, případně vybrané uchazeče o veřejnou zakázku či koncesi. Změnu by v tomto případě obsahovala novela zákona o veřejných zakázkách, kterou kvůli novým evropským předpisům připravuje MMR.