Novela umožní například zaměstnávání sezonních pracovníků, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou.

Nynější podoba zákoníku práce platná od loňského ledna mimo jiné stanovuje, že pracovní smlouva na dobu určitou by neměla přesáhnout tři roky místo původního dvouletého maxima. U stejného podniku se také nemá opakovat víc než třikrát po sobě. Podmínkou pro opakované uzavírání smluv na dobu určitou má být také dohoda zaměstnavatele s odbory na tomto typu zaměstnávání. Nová úprava vychází z dohody zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR a odborů.

„Není naším cílem se zbavovat kmenových zaměstnanců, není to pro nás výhodné. Ovšem při omezení třikrát a dost by museli zaměstnavatelé nabírat agenturní pracovníky a OSVČ. Tím by zaměstnanci ztratili výhody dané kolektivní smlouvou. Zástupci odborů to pochopili a našel se kompromis," uvedl ve středu pro Deník viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček. Nadále tedy platí, že zaměstnanci, byť přijatí jen na krátkou roční smlouvu, mají všechny výhody jako při neomezené smlouvě.