Vláda dnes schválila vydání státních dluhopisů za 101,3 miliardy korun, které budou využity na úhradu části letošního schodku státního rozpočtu. Vyplývá to z informací ČTK. Návrh, který ministerstvo financí předkládá každoročně, vychází ze zákona o státním rozpočtu pro letošní rok. Ten počítá se schodkem rozpočtu 105 miliard korun. Zákon umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.

"Navrhovaný zákon je technické povahy a jeho schválení je nezbytným předpokladem pro vydání státních dluhopisů ke krytí části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2012," uvedlo MF.

Schodek státního rozpočtu je podle zákona o státním rozpočtu kromě státních dluhopisů financován úvěry od Evropské investiční banky a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv.

Podle MF bude kvůli zvýšení zůstatků na účtech státních finančních aktiv celková výpůjční potřeba 107,2 miliardy korun. Částka tak bude vedle vydání dluhopisů financována úvěry od Evropské investiční banky do 5,9 miliardy korun.

Celkově si chce MF v letošním roce půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 až 243,4 miliardy Kč. Z toho 20 až 40 miliard korun chce vydat jako spořicí dluhopisy pro domácnosti.