Policisté by se podle Eura měli zaměřit na některé solární barony, lobbisty a politiky, kteří profitují ze štědře dotované fotovoltaiky. K razii by mohlo teoreticky dojít už 
v srpnu. Policie ale odmítá sdělit jakékoliv podrobnosti. Potvrdila jen existenci speciálního policejního týmu nazvaného Záře. V jeho čele stojí přímo náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Deník se ho včera pokusil kontaktovat, nezvedal ale mobilní telefon. Speciální tým už podle Policejního prezidia ČR zahájil některá trestní stíhání, není však zřejmé, proti komu konkrétně.

Série jednání

Spekulaci o možném úderu proti některým solárním baronům by potvrzovaly i některé schůzky, které se odehrály minulý týden. Ve středu nejdříve na Pražský hrad dorazila šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, která bude sehrávat klíčovou roli v případném dokazování. Zatím se zdá, že „má nabito". Na Pražském hradě totiž prezidenta informovala o výsledcích kontrol v některých solárních elektrárnách.

„V této chvíli kontrolujeme 180 elektráren, z toho 30 je zkontrolováno. Z těch 30 ani jedna není v pořádku, 28 vykazuje závažné problémy," uvedla minulou středu Alena Vitásková. Den po ní dorazil na Pražský hrad olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Přestože toto setkání se dávalo do souvislosti především s kauzou Jany Nagyové, není vyloučeno, že došlo i na solárníky.

Třetí setkání na nejvyšší úrovni pak následovalo hned 
v sobotu. Do Lán dorazilo několik poradců Miloše Zemana: třeba někdejší šéf Slušovic František Čuba, šéf odborů Jaroslav Zavadil a kromě nich 
i premiér Jiří Rusnok a především ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Náhoda, nebo strategická porada?

Rusnokova vláda minulý týden prodloužila platnost takzvané solární daně. Původně měla platnost daně, která činí 26 procent, skončit na konci letošního roku. Kabinet rozhodl o jejím prodloužení, zároveň však snížil sazbu na 10 procent.

Solární elektrárny získávají největší část z 44,4 miliardy korun, které jdou letos v Česku na podporu obnovitelných zdrojů. Většinu částky platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když 
z každé megawatthodiny odvádějí na podporu obnovitelných zdrojů 583 korun. Vláda letos přispívá na obnovitelné zdroje částkou 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu. Kabinet zároveň stanovil strop pro odvody na podporu obnovitelných zdrojů energie na 495 korun za megawatthodinu.

O tom, že by se nyní chystala větší razie, majitelé solárních elektráren nevědí. „Informace tohoto charakteru od našich členů nemáme," řekl včera Deníku mluvčí České fotovoltaické průmyslové asociace Miloš Cihelka. „Obecně ale uvítáme, pokud se oblast fotovoltaiky prošetří," dodal Cihelka. Zkoumání podle něj zaslouží hlavně závěr roku 2010, kdy se narychlo připojovaly elektrárny podle starých výhodných podmínek.