Nadšenci, kteří se roky snaží o její záchranu a uvedení do provozuschopného stavu, se dočkali nečekané finanční vzpruhy. Německá vláda pošle na obnovu vlaku čtyři miliony eur, v přepočtu přes 104 miliony korun. O dotaci informovala německá média, například MDR.

Ekranoplán Lun v dagestánském Derbentu
Obávané ruské monstrum znovu ožilo. Bizarní stroj už děsit nebude, má jiný úkol

Peníze obdrží sdružení SVT, které se v Görlitz na německo-polské hranici obnově jednotky už několik let věnuje. Není náhodou, že právě v tomto městě: jednotka vznikla v roce 1963 právě zde v někdejším závodě VEB Waggonbau Görlitz.

Nadšenci chystají obnovu do původního stavu, už běží například výroba sedaček. Jejich cílem je zprovoznit jednotku do roku 2023, tedy přesně 60 let poté, co byla jednotka na veletrhu v Lipsku poprvé představena a 20 let poté, co skončily nostalgické jízdy. 

Depozitář pro Slovenskou strelu
Návrat Slovenské strely se blíží. V Kopřivnici má už dokončené nové zázemí

V Česku jednotky jezdily sedm let

Motorové jednotky SVT 175 měly přezdívku Delfín, v Česku jsou známé z expresů Vindobona, kde jezdily od roku 1972 až do ukončení provozu motorových souprav v roce 1979. Podle některých zdrojů jezdily na Vindoboně už od roku 1966 do roku 1969. Objevovaly se také u vlaků Karlex a Karola do Karlových Varů až do roku 1982.

Lokomotiva řady 169 odstavená v Plzni.
Další záchrana legendy před šrotací. Z „asynchronu“ bude výstavní exponát

Delfíni jezdili také například do Kodaně či Malmö, jednotky zvládaly rychlost až 160 km/h. Výkon dvojice motorů byl 2 000 koní. V jednotce bylo možné dle sezóny a poptávky měnit počet vozů, nabízely 160 až 300 míst včetně jídelního vozu. Vindobona byla v té době povinně místenková a v příhraničních oblastech byla vnitrostátní přeprava omezena. Vlak poskytoval velký komfort.

Netradiční bylo například řešení 2. třídy v motorových vozech ve velkoprostorovém oddíle se sedačkami v leteckém uspořádání za sebou s možností otáčení podle směru jízdy. Neobvyklý tvar motorové jednotky s výrazným „nosem“, který ji odlišil od všech ostatních vlaků, a jízda za železnou oponu vytvořily z Vindobony jednu z největších železničních legend nejen u nás, ale v celé střední Evropě.