Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vodňanská kuřata mají salmonelu. Výrobky Agrofertu v testu propadly

Tři z pěti balíčku kuřecích prsou z Vodňan obsahovaly salmonelu. Jsou tak pro zdraví spotřebitelů výrazně nebezpečnější než konkurenční výrobky. I takové zjištění přinesla analýza 11 vzorků mas, kterou provedl časopis dTest.

12.7.2018 10
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Kuřecí řízky.Foto: archiv

Kuřecí prsní řízky jsou nejžádanějším druhem kuřecího masa pro grilování. Díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin mají punc zdravého masa. Ten se však ve světle srovnávacího testu otřásl v základech. Kromě salmonely dTest v mase ve dvou případech odhalil nadměrné množství vody.

Nezávislým testováním prošlo 11 chlazených prsních řízků balených v ochranné atmosféře. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení,“ uvedl redaktor dTestu Jan Maryška. Zkouška našla u třech výrobků nežádoucí mikroby a u dvou balení vyšší obsah vody v poměru k bílkovinám. „Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření,“ dodal Maryška.

Značka Vodňanské kuře patří spolu s firmami Synthesia, Penam, Precheza, Kostelecké uzeniny, Mafra a dalšími do holdingu Agrofert. Skupinu založil a do loňska vlastnil premiér Andrej Babiš, kvůli novele zákona o střetu zájmů ji převedl do svěřenského fondu.

Z kuřecího masa hrozí nákaza bakteriemi salmonely, Escherichia coli, listerií, stafylokoky nebo kampylobaktery. Pokud se po několika hodinách od konzumace objeví u člověka průjem, zvracení či horečky, stojí za nimi pravděpodobně jeden ze zmíněných mikrobů.

U masa jako u všech přírodních produktů platí, že každá šarže se může lišit. Navíc i u balení v rámci jedné šarže lze najít rozdílný počet bakterií. Předpisy proto například v případě salmonel vyžadují vyšetření pěti balení, přičemž všechna musejí být čistá. K nakažení salmonelózou může člověku stačit pouhých dvacet bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti. Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ shrnul hrozivá zjištění Maryška.

Test přinesl i jednu dobrou zprávu – v žádném vzorku nebyly objeveny listerie. Kampylobakterie se objevily pouze v jediném případě řízků značky Karapetjan, navíc v malém množství. Střevní bacily Escherichia coli však byly přítomny ve čtyřech masech. Nejvíce jich laboratoř napočítala u řízků značky Albert. Koagulázopozitivní stafylokoky objevil dTest v malém množství u tří značek – Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico. V žádném z uvedených případů však nebyly nálezy znepokojivé.

Řada spotřebitelů se kuřecímu masu vyhýbá, protože věří, že kuřecí maso je plné antibiotik. „Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ uklidnil veřejnost Maryška.

Podle platné normy ní smí množství vody u kuřecích prsních řízků převyšovat bílkoviny nejvýše 3,4krát. Předpisům v tomto ohledu nevyhověly značky Lidl/Řezníkova porce a Albert, protože obsahovaly 3,55krát víc vody než bílkovin.

Rady dTestu pro prevenci nákaz z masa
Na nákup masa choďte s termotaškou, cestu domů zbytečně neprotahujte a doma maso co nejdříve uložte do lednice. Teplota v chladničce by neměla být vyšší než 7 °C.

Maso nechte v mikrotenovém sáčku, aby se zamezilo případnému skapávání volné tekutiny, která by mohla kontaminovat plochy chladničky či mrazničky a v nich umístěné potraviny.

Se syrovým kuřecím masem zacházejte opatrně, dodržujte přísnou hygienu v kuchyni. Při práci s masem jsou nejbezpečnější jednorázové papírové utěrky a jednorázové chirurgické rukavice.

Na krájení syrového masa používejte prkénko a nože, kterými nebudete krájet jiné druhy potravin. Veškeré „masné“ nástroje a pracovní desku stolu co nejdříve po práci důkladně omyjte horkou vodou a prostředkem na nádobí. Totéž platí i pro ruce.

Salmonela zahyne, když na ni působí teplota nad 70 stupňů po dobu nejméně deseti minut. Tepelná úprava kuřete musí být taková, aby bylo maso v celém rozsahu, tedy i u kostí, důkladně propečeno či provařeno.

Autor: Redakce

12.7.2018 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

SERVIS


Cascara.
3

Kávě podobná cascara válcuje americké trhy. V EU i v Česku je zakázaná

Při tragické nehodě za Třeboní zemřeli 3 lidé.
6

Počet mrtvých na silnicích stoupl, mezi oběťmi přibývá seniorů

Sňatky homosexuálů i uznání soukromého majetku. Kuba si odhlasovala novou ústavu

Kubánský parlament si o víkendu jednohlasně odhlasoval novou ústavu, jež by mimo jiné měla legalizovat sňatky homosexuálů či uznávat soukromé vlastnictví. Nyní ji čeká představení veřejnosti, ke konci roku pak i celonárodní referendum. Média zároveň podotýkají, že moc komunistů v zemi v ničem neoslabí.

Jedna jízdenka, dva kraje. Pražská integrovaná doprava rozšíří pásma

Pražští radní udělali další důležitý krok k rozšíření možnosti cestovat na jednu jízdenku téměř po celých středních Čechách. Schválili nové tarify, které počítají s jedenácti pásmy a čtyřmi pražskými zónami napříč Středočeským krajem. Nově zavedou také roční jízdenky pro cestování po kraji.

Pilot Stanislav Čejka. Jeho kanceláří je Gripen a nekonečná dálava nebe

/ROZHOVOR/ - Narodil se ve Dvoře Králové nad Labem, žije v Hradci Králové, ale většinu svého času je světoobčan. Kdybyste se Stanislava Čejky zeptali, kde má kancelář, odvětí, že v kokpitu letadla. Jeho profesní i soukromý život je úzce spjatý s vůní leteckého benzínu. Jeho hlavní prací je létání v armádě na stroji Jas 39 Gripen. Volný čas pak tráví za kniplem akrobatického speciálu. Je totiž lídrem světoznámé akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team.

Zeleň mizí, betonu přibývá. Přehřívání českých měst začíná být velký problém

/INFOGRAFIKA/ Česko zažívá nejsušší léto za desítky let. Ve městech přitom kvůli rozšiřující se zástavbě mizí zelené plochy a půda schopná vstřebat dešťové srážky. Vydlážděná, vybetonovaná či vyasfaltovaná prostranství akumulují obrovské množství tepla, které následně vyzařují a tím vznikají takzvané tepelné ostrovy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT