"Dodavatel přerušil smluvně dohodnutou dodávku součástí," uvedla automobilka v e-mailu, který zaslala agentuře Reuters. K dopadům na výrobu a na zaměstnance se ale odmítla konkrétněji vyjádřit.

Zásoby výrobních dílů už jen na týden

Německý list Bild dnes s odvoláním na interní sdělení vysoce postaveným manažerům informoval, že zásoby materiálu v tomto klíčovém firemním závodě vydrží pouze tento týden. Objemy výroby v příštím týdnu tak prý už není možné zaručit.

Dodavatel se odmítá podřídit prozatímnímu rozhodnutí soudu, jehož prostřednictvím ho chtěl Volkswagen přimět k obnovení dodávek. Soud se tímto sporem začne znovu zabývat koncem srpna, takže problémy Volkswagenu s výrobou by mohly trvat ještě týdny, poznamenala agentura DPA.

Podstatou problému v nedodávání dílů je prý nezrealizovaný kontrakt

Skutečná podstata sporu mezi oběma podniky je nejasná, podle zdrojů ze soudních kruhů by za konfliktem mohl stát jeden společný projekt, z kterého sešlo. Volkswagen teď zjišťuje, zda by potřebné součástky nemohl získat od jiného dodavatele.

Volkswagen se potýká s následky skandálu kolem falšování testů emisí, který firmu stojí miliardy eur. Analytici očekávají, že největší evropská automobilka bude od dodavatelů zřejmě požadovat snížení cen, aby mohla zmírnit náklady na aféru.

Mluvčí automobilky uvedla, že s nedostatkem součástí pro výrobu převodovek se potýká i závod v Kasselu v centrálním Německu. Více než 16 000 pracovníků tam vyrábí kromě převodovek i další součásti a elektrické motory. Zdroje blízké automobilce agentuře Reuters sdělily, že obdobné problémy má i závod Volkswagenu v severoněmeckém Emdenu, kde jistá společnost zastavila tento měsíc dodávky potahů na sedačky.