Nové představenstvo VW také oznámilo, že automobilka rovněž provede změny v modelové strategii. Více se chce zaměřit na elektrické a hybridní vozy. Do naftových aut chce umísťovat jen nejnovější a nejlepší technologie ochrany životního prostředí.

„Značka Volkswagen mění strategii pro budoucnost. Stáváme se efektivnějšími, dáváme naší produktové řadě a našim jádrovým technologiím nový smysl," uvedl v prohlášení generální ředitel VW Herbert Diess.

Automobilka v Evropě a v Severní Americe upraví svou strategii týkající se naftových motorů. Používat v nich prý bude pouze systémy využívající směs močoviny a vody, aby tak snížila emise výfukových plynů. Ke změně prý přikročí „co nejdříve".

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu jeho výkonného šéfa a vedl k vyšetřování po celém světě. Koncern si na úhradu nákladů spojených se skandálem vyhradil zatím 6,5 miliardy eur. Podle analytiků budou ale náklady z hlediska pokut a ušlého prodeje zřejmě podstatně vyšší.

Nový šéf koncernu Matthias Müller tento měsíc upozornil, že finanční následky skandálu zatím nejsou zřejmé a firma přezkoumá všechny plánované investice.

Premiér německého spolkovéhol státu Dolní Sasko Stephan Weil dnes podle agentury AP prohlásil, že přiznání ohledně manipulací s emisními daty mělo přijít podstatně dřív. Dolní Sasko, které má ve Volkswagenu pětinový podíl, si ale prý svůj podíl v automobilce ponechá.