Navíc téměř dvě třetiny evropských a všechny japonské společnosti očekávají pokračování hospodářské recese ve svých zemích. Za hlavní brzdu růst označují klesající poptávku domácností.

„Evropské společnosti očekávají celkovou stagnaci ekonomiky. Na rozdíl od loňského roku, kdy 60 procent dotazovaných firem uvedlo, že vnímají svou konkurenceschopnost jako vysokou," uvedl dnes ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský.

Největší překážkou růstu pro evropské i japonské firmy je nedostatek kvalifikované pracovní síly, z evropských se tak vyjádřilo 54 procent a z japonských 71 procent. Další překážku vidí firmy v nedostatečné možnosti financování. Proto jen 43 procent podniků ze západní Evropy plánuje růst. Ve střední a východní Evropě je to 42 procent firem a v Asii 37 procent společností.

Do dluhové krize zavleklo eurozónu několik jejích členských zemí, které už nadále nedokázaly zajistit si financování svých dluhů na kapitálových trzích. Mezinárodní věřitelé proto dosud poskytli finanční pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku, na trzích nyní převládá názor, že o pomoc požádá také Španělsko.

Čtěte také:
Krize eurozóny by mohla zničit Evropskou unii, tvrdí investor Soros
OECD: Dluhová krize v eurozóně není zdaleka u konce