"Když jsem o resortu obrany hovořil v roce 2013, tak jsem mluvil o tom, že vnitřní deficit armády na technice a na neprovedených investicích se projevuje kolem 100 miliard korun. Je evidentní, že se žádným zásadním způsobem nesnížil. Naopak ho dnes odhaduji o nějakých 15 až 20 miliard více, protože technika zestárla," řekl Hamáček. Současný ministr Martin Stropnický (ANO) podle něj nevyužil příznivé situace, kdy rostla ekonomika a investice do obrany podporovala vláda i opozice.

Stárnoucí vojenská technika podle Hamáčka negativně ovlivňuje i zájem o práci v armádě. "Pokud chceme navyšovat počet vojáků v armádě, tak nemůžeme vojáky lákat na to, že budou sloužit s technikou, která je starší než oni sami," řekl.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel.
Generál Pavel upozornil na ruské manévry u Baltu: Může jít o přípravu na válku

Za prioritu pro investice Hamáček označil peníze pro pozemní vojsko. "Tam je deficit v technice asi největší a současně máme celou řadu spojeneckých závazků, které předpokládají případné nasazení pozemního vojska," řekl. Zmínil v této souvislosti dodávku nových bojových vozidel pěchoty pro 7. mechanizovanou brigádu a zajištění nového dělostřelectva.

Při nákupu techniky by armáda podle Hamáčka měla volit především to vybavení, které už je vyzkoušené v některém partnerském státu. Také by podle něj při požadavcích na techniku měla armáda omezit množství národních specifik, protože s jejich rostoucím počtem se zvyšuje i cena pořizovaného vybavení.

Martin Stropnický.
Stropnický: Půlmiliarda na vyšší platy v armádě je připravena

Hamáček také zmínil potřebu udržet po volbách politickou podporu pro růst výdajů na obranu. Česko podle něj musí splnit závazek současné vlády, že tyto výdaje vzrostou do roku 2020 na 1,4 procenta HDP. V současnosti se pohybují na úrovni jednoho procenta, podle přijatých závazků v rámci NATO by měly činit dvě procenta. Hamáček také apeloval na to, aby výdaje pro armádu byly předvídatelné a vojáci tak mohli plánovat nákupy na více let dopředu.

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.
Petra Pavla nahradí v čele Vojenského výboru NATO maršál RAF Peach