Zatím dodává elektřinu do městských budov ČEZ, ale možná se díky konkurenci podaří najít výhodnějšího dodavatele. Město chce nejen nižší účet za elektřinu, ale také hodlá snížit energetickou náročnost městských veřejných budov.

„Každoročně platíme za dodávku elektrické energie do našich veřejných objektů částku přesahující 17 milionů korun. A protože hledáme všechny cesty, které vedou k racionálnímu využití prostředků z městského rozpočtu, rozhodli jsme se využít liberalizace trhu s elektrickou energií a uskutečnit výběrové řízení na dodavatele elektřiny. Odhadujeme, že změnou dodavatele dosáhneme úspory kolem půl milionu korun, což v rozpočtu města není zanedbatelná částka,“ uvedla starostka Renata Ramazanová.

Budou zateplovat školy

Výběrové řízení na dodavatele elektrické energie bude realizovat společnost eCENTRE, která provede detailní audit současného stavu nákupu elektřiny a přípravu zadávacích podmínek pro výběrové řízení. Osloví při tom velký počet oprávněných dodavatelů elektřiny, uskuteční samotné elektronické výběrové řízení a smluvně ošetří vítěznou nabídku.

Výběrové řízení na dodavatele elektrické energie není prvním krokem města vedoucím k úsporám v tomto směru. S projektem na snížení energetické náročnosti osmi školských budov zateplením obvodových plášťů, výměnou oken, dveří a dalšími opatřeními se již uchází o finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí Ministerstva životního prostředí ČR a Státního fondu životního prostředí ČR. Pokud uspěje, k úpravám školských budov dojde už během letošních letních prázdnin.