Za cestu na dovolenou jsme schopni vydat desetitisíce korun. Když však přijde řeč na zdravotní pojištění, snaží se mnoho lidí tuto částku ušetřit, byť se pohybuje v řádu stokorun.

Pojistná částka se pohybuje v závislosti na cílové zemi a na aktivitách, které hodláme na dovolené podnikat, v rozmezí 50 až 170 korun na den.

Pojištění je samozřejmě dražší, pokud hodláme provozovat adrenalinové sporty a pojišťovně to při sjednávání pojistky sdělíme.
Ale nepomůžeme si ani v opačném případě. Běžná pojistka totiž takové úrazy nemusí zahrnovat, proto je dobré se při jejím uzavírání ptát spíše víc než míň a prostudovat si ona pověstná malá písmenka na rubu smlouvy.

K úrazu však můžeme přijít i na dovolené, kdy plánujeme jen polehávání na pláži. Stačí jen onemocnět banální chorobou. Do problémů, naštěstí jen finančních se však můžeme dostat i tehdy, pokud způsobíme škodu ostatním. Třeba když vyplavíme hotelový pokoj nebo rozbijeme výkladní skříň.

Málo i moc

Turistická sezóna začíná nabírat na obrátkách a rozjíždíme se do všech světových stran – k moři, do hor a do exotiky. Abychom na dovolenou vzpomínali jenom v dobrém, je třeba se před odjezdem pojistit.

„Ze statistik České asociace pojišťoven (ČAP), která je zájmovým sdružením 29 komerčních pojišťoven s 98procentním podílem na českém trhu, vyplývá, že pojistnou událost související s léčebnými výlohami a úrazem v zahraničí nahlásilo v uplynulém roce více než 42 tisíc českých turistů.

„Průměrné náklady na jednu pojistnou událost se loni pohybovaly kolem 11 tisíc korun,“ říká Marcela Korytová z ČAP. Tedy částky, kterou je možné považovat za přiměřenou riziku nesjednání pojistky.

Ale Korytová dodává varování: „Každoročně se však setkáváme i s případy, u kterých se náklady na ošetření vyšplhají i do výše několika milionů korun. To už nelze hovořit jen o pokažené dovolené. Pokud poškozený není správně pojištěn, finanční důsledky ho omezí dlouhodobě.“

Na co se pojistit?

Základem cestovního pojištění musí být vždy pojištění léčebných výloh, které se vztahuje na výdaje spojené s náhlým onemocněním či úrazem, tedy zejména na ambulantní vyšetření, léky a hospitalizaci.

Sjednaný limit pojistného plnění by měl být minimálně ve výši 1,5 milionu korun. „Není dobré spoléhat jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Mohou vás totiž zaskočit nemalé výdaje vyplývající z vysoké spoluúčasti nebo náklady na speciální transporty a navíc nebudete moci využít asistenčních služeb, jejichž úloha je právě v zahraničí neocenitelná,“ vysvětluje Korytová.

Ve většině států je nastaven pokladní systém, což znamená, že zdravotnické zařízení požaduje po pacientovi úhradu v hotovosti, na kterou vystaví účet.

Na základě toho pak lze uplatnit škodu na pojišťovně. V případě správně sjednaného cestovního pojištění může v takových případech poskytnout asistenční služba garanci a klient tak nepotřebuje k tomuto účelu hotovost.

(Ne)povinné ručení

Neméně důležité je pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na zdraví a majetku druhé osoby – podobně jako při provozu automobilu. Stejně jako můžete přijít k újmě vy, můžete svým jednání způsobit nechtěnou zdravotní či materiální škodu někomu jinému. U pojištění odpovědnosti by neměl být limit pojistného plnění nižší než jeden milion korun pro škodu na zdraví, pro škodu na majetku by měl představovat částku alespoň 500 tisíc korun.

Před sjednáním pojištění se vždy zamyslete nad sportovními a volnočasovými aktivitami, které se chystáte na svých cestách provozovat. „Pojišťovny jsou k adrenalinovým a rizikovým sportům čím dál tolerantnější a nabízejí speciální pojistky zaměřené na sportovní aktivity.
Přesto je dobré se na některé nebezpečné sporty připojistit,“ radí Korytová. „Ujistěte se, že tyto plánované činnosti nejsou z pojištění vyloučeny, konzultujte jejich rozsah s pojišťovnou nebo jejich vymezení prostudujte v pojistných podmínkách,“ dodává.

Užitečným připojištěním může být úrazové pojištění, pojištění zavazadel proti odcizení či zničení, pojištění storna zájezdu, ale i třeba pojištění právní ochrany. To záleží na charakteru dovolené a na individuální potřebě.

Nejčastější škody

poruchy zažívacího traktu
záněty žaludku a střev
drobné úrazy
pohmožděniny a zlomeniny
angíny
infekce uší
plicní infekce
Co nás může potkat na dovolené a kolik za to…

Ambul. ošetření drob. úrazu   Chorvatsko 3 000 Kč
Ošetření zubu Tunis 100 000 Kč
Den hospitalizace Rakousko až 50 000 Kč
Zlomený loket Rakousko 160 000 Kč
Zlomenina končetiny Chorvatsko 50 000 Kč
Srdeční příhoda Německo 570 000 Kč
Zlomenina kotníku Egypt 150 000 Kč
Zlomenina nohy USA 450 000 Kč
Ošetření po útoku opice Thajsko 60 000 Kč
Zlomenina ruky Vietnam 30 000 Kč
Vykloubení ramena Itálie 50 000 Kč
Operace slepého střeva Francie 700 000 Kč
Poranění hlavy při pádu Francie 1 300 000 Kč
Repatriace sanitkou Itálie 70 000 Kč
Repatriace leteckým speciálem až 1 500 000 Kč

Pozn.: hodnoty jsou orientační a jejich výše závisí na zemi, dostupnosti lokality, typu zařízení (státní, soukromé) a vzdálenosti k lékařskému zařízení, rozsahu, způsobu a kvalitě poskytnuté péče

Čtěte také: Letos letí dovolená na kole a na pláži