Evropský průkaz totiž platí jen ve státem provozovaných zařízeních, nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka. Navíc musíte počítat s úhradou poměrně vysokých spoluúčastí.

Pokud se vám na horách stane úraz, nikdy nemáte jistotu, že je v blízkosti vašeho lyžařského areálu zdravotnické zařízení financované z veřejných zdrojů, ve kterém by vás díky modré kartičce ošetřili. Úrazy bývají navíc často spojeny s nákupem léků na předpis, za které můžete v zemích Evropské unie zbytečně doplácet až několikatisícové částky.

Ani pojištění ke kartě vás nezachrání

Někteří lyžaři se také spoléhají na pojištění na platební kartě. Ovšem i to mnohdy nemusí stačit. O tom se přesvědčila i mladá lyžařka Iva z Olomouce, která se zranila při lyžování v Itálii.

Přibalte si na cestu nejlepší cestovní pojištění

„Chtěla jsem ušetřit na cestovním pojištění a na lyže do Itálie jsem odjela pouze s pojištěním na platební kartě. Bohužel jsem na sjezdovce upadla a zlomila si obě holenní kosti. Nejbližší nemocnice, kde mohli provést akutní operaci, byla až ve Švýcarsku. Teprve po pěti dnech mě mohli sanitkou převézt do Česka. Tady jsem zjistila, že u pojištění přes platební kartu byla moje spoluúčast na zdravotní výlohy pět tisíc korun. Navíc jsem musela uhradit 52 tisíc korun za svoz vrtulníkem do nemocnice, na který se už pojištění nevztahovalo," popsala Lenka svůj případ. Celkové náklady na léčení byly 360 tisíc korun a z toho musela ze svého zaplatit 57 tisíc korun.

I za ošetření drobných úrazů zaplatíte tisíce korun

Následující tabulka ukazuje aktuální přehled cen za nejčastější lékařské zákroky, které Češi na lyžařské dovolené podstupují. Ceny v Rakousku, Itálii a Francii jsou srovnatelné.

Z tabulky je patrné, že i „obyčejné" naražení zad může nepojištěného lyžaře stát několik tisíc korun. Závažnější úrazy pak přijdou dokonce na stovky tisíc korun, například operace komplikované zlomeniny stojí zhruba 400 tisíc korun.

Nezapomeňte na odpovědnost

Důležité je při pojištění myslet i na připojištění odpovědnosti. Oceníte ho především ve chvíli, když někomu způsobíte škodu na zdraví. „Na pojištění odpovědnosti rozhodně nezapomínejte. Pokud na svahu srazíte jiného lyžaře a způsobíte mu zranění, je pravděpodobné, že po vás bude vymáhat odškodnění za způsobenou újmu," radí Zdeněk Novák z portálu Porovnej24.cz.

„Vyrazil jsem s partou na hory do Rakouska, bohužel při sjezdu ze svahu jsem nechtěně srazil staršího pána. Zlomil si stehenní kost, musel pro něj až na sjezdovku přiletět vrtulník. Po třech týdnech ho pustili z nemocnice. Po čase se ozval jeho právník a chtěl další peníze jako odškodnění za trvalé následky. Vypadalo to jako nevinná srážka a celkem to nakonec stálo 1,8 miliónu korun. Naštěstí jsem si sjednal pojištění odpovědnosti," popsal redakci svůj zážitek 34letý Adam z Prahy.

Nejnižší limit nastavte alespoň na 2 milióny

„Při sjednávání cestovního pojištění je důležité brát v úvahu nejen cenu pojištění, ale i výši limity krytí. Platí to zejména pro zimní sporty, kdy se lidé vystavují výrazně vyššímu riziku než při letní dovolené," upozornil Novák. Limit pojistného plnění by se měl pohybovat alespoň kolem dvou miliónů korun.

„Nejlevnější nabídky cestovního pojištění se pohybují od 9 korun za den. Bezlimitní pojištění na léčebné výlohy včetně 25miliónového limitu odpovědnosti za způsobenou škodu lze získat i za 35 korun za den," doplnil Novák.