„Pro tento rok očekáváme na finančních trzích podobný vývoj jako v loňském roce. Budoucí vývoj lze usuzovat ze současných nízkých úrokových sazeb vyhlašovaných centrálními bankami," řekl analytik Broker Consulting Jan Šimek.

V roce 2014 velmi pravděpodobně vzrostou úroky dluhopisů, které se ale projeví poklesem hodnoty již vydaných a nakoupených, dluhopisové fondy nebudou přinášet příliš velký výnos, souhlasil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Růst úroků se ale podle něj neprojeví u českých spořicích účtů, které ovlivňuje především politika nízkých úrokových sazeb a devizových intervencí České národní banky.

Další vývoj akcií je podle něj složitá otázka. „Oživení světové ekonomiky bude působit ve směru jejich růstu, na druhé straně postupné utahování kohoutků kvantitativního uvolňování (tištění peněz) americké centrální banky Fed může znamenat jejich stagnaci i pokles. Navíc se světové akcie podívaly na svá historická maxima," dodal.

Pokles ceny zlata

Zámečník se domnívá, že pokud se potvrdí oživení světové ekonomiky, dále poklesne cena zlata. Ta se nachází i po letošních poklesech stále vysoce nad dlouhodobými cenami žlutého kovu. Zklidnění situace na finančních trzích povede také k poklesu cen zlata, souhlasil Šimek.

Analytik Partners Aleš Tůma od drahých kovů pro letošek žádný raketový růst nečeká. Investoři, kteří sázeli na vysokou inflaci, se jich prý s výhledem na končící kvantitativní uvolňování spíše zbavují.

Výnosy v životním pojištění se budou lišit podle zvolené strategie a nastavení konkrétního produktu. Technická úroková míra, která je nyní 1,9 procenta ročně, se podle pojistného matematika Partners Pavla Krejčíka v příštím roce zřejmě měnit nebude.

Dagmar Prajzlerová ze společnosti Partners letos očekává postupné snižování úrokových sazeb na spořicích účtech, neboť i nové dynamické banky musí začít přemýšlet o tom, jak dorovnat ztrátu způsobenou vysokým úročením v předchozích letech. Nejspíš se i ony začnou rozšiřovat nabídku, cíleně nabízet klientům další produkty a více půjčovat. Obchodní strategie bank se začne postupně přibližovat, rozdíly se budou stírat a bankovní trh bude opět celistvý, odhadla.

Penzijní připojištění

Staré penzijní připojištění, které má nejvíce lidí, opět zhodnotí vložené peníze jen velmi málo kvůli konzervativnímu způsobu investování. I přes nízké zhodnocení však tento produkt zůstává podle Šimka výhodný díky atraktivnímu státnímu příspěvku.

V roce 2014 budou výnosy fondů třetího pilíře před započtením státní podpory zřejmě pod inflací, upozornil Tůma. Nové účastnické fondy, které mohou investovat dynamičtěji, na tom podle něj mohou být lépe a pro dlouhodobé spoření dávají výrazně vyšší smysl.

Ředitel pro strategii společnosti Partners Pavel Kohout míní, že takzvaný druhý pilíř penzijního systému patrně skončí vzhledem k nedostatku zájemců. Bude sloučen s reformovaným třetím pilířem. „Na jedné straně je to sice špatná zpráva, na straně druhé, nový třetí pilíř bude z mnoha důvodů atraktivní alternativou pro klienty," podotkl.

Drobný střadatel by měl podle expertů při investování vždy vycházet jen ze svých cílů. Měl by tedy mít jasno v tom, kdy bude své peníze potřebovat zpět a jaké riziko je ochoten podstoupit. Čím více se střadatel bojí a čím dříve potřebuje prostředky zpět, tím konzervativněji by měl investovat. To znamená, že by se měl by poohlížet po vkladových bankovních produktech nebo fondech krátkodobých investic. Naopak dynamický investor může podstoupit vyšší riziko a investovat dlouhodobě do akcií nebo komodit.