Vychází z údajů, které musejí firmy uvádět do Integrovaného registru znečištění (IRZ). Loni tak Spolana vypustila přes čtyři a půl tuny rakovinotvorného vinylchloridu. „To je nejvíce za celou jedenáctiletou historii ohlašování do IRZ," doplnil šéf Arniky. Spolana také vypustila do ovzduší 41 tun mutagenních látek, což je 54,3 procenta z celkového počtu zapsaných v IRZ.

„Spolana je jedinou společností v České republice zpracovávající trichlorethylen daným způsobem. Navíc jsme jediným výrobcem kaprolaktamu v České republice, takže je přirozené, že se opakovaně v žebříčku vyskytujeme," uvedl generální ředitel Spolany Karel Pavlíček. Firma podle něj splňuje všechny zákonem stanovené limity závazné na území ČR a má zodpovědný přístup k životnímu prostředí, o čemž svědčí například osvědčení Responsible Care, jež na konci září opět obhájila. Spolana je přitom otevřená s Arnikou spolupracovat, což se dělo naposled letos v srpnu při analýze znečištění Labe v blízkosti podniku.

Emise dioxinů

Ekologové si pochvalují, že se snížily emise dioxinů. „Železárny Hrádek již za rok 2014 neohlásily rekordní emise blížící se jednomu kilogramu dioxinů. Celkové množství dioxinů ohlášených v součtu v emisích do ovzduší a v předaných odpadech se tak dostalo mírně i pod množství ohlášené za roky 2012 a 2011," řekl Petrlík. Na druhou stranu ale opačný trend v dioxinech nasadily spalovny odpadů v Praze a v Brně, tedy dvě největší spalovny v České republice.

Zatímco brněnská spalovna SAKO vyprodukovala v roce 2013 dva gramy dioxinů, loni už to bylo 3,1 gramu. „To ale neznamená, že se o třetinu víc škodlivých látek dostalo do ovzduší. Naopak se nám většina povedla zachytit do takzvaného produktu z čištění spalin, který se dál předává jako nebezpečný odpad k dalšímu zničení. Do ovzduší jsme tak vypustili třikrát méně látek než předtím," řekla environmentální specialistka ze spalovny SAKO Jana Suzová.

Pražská spalovna se také hájí tím, že její prvořadou snahou je, aby se nebezpečné látky nedostaly do ovzduší, kde škodí nejvíce. „To, že dioxiny zůstávají z více než 95 procent v popílku, kde mají zůstávat právě proto, aby neznečišťovaly životní prostředí, je fakt, který naopak vypovídá o vysoce účinné metodě čištění vypouštěných emisí v ZEVO Praha Malešice," doplnil Radim Mana, mluvčí Pražských služeb, které spalovnu provozují.

Emise v Česku.

Odborník na odpady: Řeky už nepáchnou

Praha – Někde to ještě drhne, ale obecně lze říct, že za posledních dvacet let se výrazně zlepšila kvalita ovzduší 
v Česku. Odborník na Odborník na odpady organizace Arnika Milan Havel.odpady organizace Arnika Milan Havel uvedl, že třeba na Ostravsku se za tu dobu snížila emise škodlivin desetkrát.

Organizace Arnika zveřejnila výsledky největších znečišťovatelů v České republice za loňský rok. Jak by se tyto výsledky daly číst?
Údaje jsou hodně podobné loňským výsledkům, přičemž došlo k určitému snížení nebezpečných látek. Nicméně do systému nahlašuje překročení nadlimitních emisí téměř 1700 podniků, takže 
u některých dojde ke snížení, i výraznému, ale u některých ke zvýšení. Právě jsme upozornili na výrazné zvýšení 
u Spolany. Na druhou stranu došlo k padesátiprocentnímu snížení emisí styrenu ze Synthosu v Kralupech nad Vltavou, což je velmi významné.

Jaký je dlouhodobý trend?
Třeba právě u Synthosu poslední tři roky údaje ukazují na postupné snižování, kdežto u Spolany je to spíše naopak. Vykázala nejvyšší hodnoty za celé období, kdy je musí do Integrovaného registru znečišťování nahlašovat. Souvisí to s typem výroby, s typem provozu nebo
s výkonem. Třeba elektrárna Tušimice má nejvyšší hodnoty rtuti za celý svůj provoz, 
a to byla modernizována.

Když se na ovzduší podíváme komplexně, zlepšuje se?
Ovzduší se zlepšuje, což dokazují trendy. Například na Ostravsku se kvalita ovzduší zlepšila řádově. Koncentrace určitých látek klesly desetkrát. Samozřejmě tam přetrvávají provozy, které jsou problematické. Je tam ale vysoká koncentrace průmyslu, takže je potřeba si uvědomit, jaké jsou meze daného území.

Které regiony kromě Ostravska jsou v tomto ohledu nejohroženější?
Nejzatíženější jsou tři regiony a každý z jiných důvodů. Praha kvůli obrovské koncentraci dopravy, severní Čechy a sever Středočeského kraje a samozřejmě Ostravsko. U vody je to jinak. Podařilo se vyčistit velké toky, ale u malých toků může i malý provoz způsobit velké znečištění. Z tohoto důvodu je řada menších toků stále znečištěna. Rozhodně však došlo
k výraznému zlepšení.

Podle čeho můžeme poznat, že se kvalita vody oproti minulosti výrazně zlepšila?
Jeden čas jsem jezdil
k Nymburku, kdy se nedalo 
k Labi přiblížit na 30 metrů, protože voda zapáchala. 
V řece pak byl vidět tmavý kal. Teď všude kolem kvetou lekníny, je tam čisto a můžete se tam koupat. Obrovsky pomohly čističky odpadních vod.