Svaz tak reaguje na kampaň "Čerstvá kohoutková?", kterou společnosti Veolia a Pražské vodovody a kanalizace propagují podávání vody z kohoutku v restauracích.

Zákazník v restauraci podle Ježkové v případě kohoutkové vody neví, co přesně pije. "Například v Plzni je situace taková, že 20 let stará úpravna vody, která odebírá vodu z Úhlavy, není schopná upravit deště, které splachují hnojiva z polí do Úhlavy. Taková voda, u které se prokázal výskyt pesticidů, pak teče do plzeňských domácností a restaurací," uvedla Ježková.

V povrchové vodě se podle ní vyskytují i látky, které vodárenskými technologiemi není možné odstranit. Jde například o zbytky léčiv, které unikají při stále se zvyšujícím používání perorální antikoncepce do kanalizace, zbytky kosmetických nebo čistících prostředků. Tyto složité chemické látky se prý stále přeměňují a jejich detekce je problematická.

Rozbory vody

Podle ředitelky komunikace Veolia Voda Marcely Dvořákové vodárny v Praze i Plzni každý měsíc zveřejňují výsledky kompletního rozboru vody. "Nemáme co tajit a do vodovodní sítě se vždy dodává pitná voda, která splňuje hygienické limity dané vyhláškou ministerstva zdravotnictví," podotkla. Nad testováním dohlížejí hygienici. Rozbor vody vodárny provádějí také v restauracích, které chtějí kohoutkovou vodu podávat.

Nedávný test na obsah sedmi chemických sloučenin, které jsou součástí léků, v pražské vodě neprokázal zvýšené množství u žádné z nich. Podobně dopadly také testy na obsah pesticidů v pitné vodě v Plzni. "Pokud tam byl někdy problém, tak byl úpravou technologie odstraněn a dnes jsou všechny parametry pod limitem," uvedla Dvořáková.

Proti konzumaci kohoutkové vody v restauracích se staví i Potravinářská komora. "Pro kvalitu všech balených vod platí mnohem přísnější normy než pro chemicky upravovanou vodu z vodovodního řadu, která navíc není ani potravinou, a nevztahují se na ni tudíž kontrolní mechanismy jako na balené nealkoholické nápoje," uvedla mluvčí komory Jarmila Štolcová.

Do projektu se zapojilo přes 800 restaurací

Do projektu "Čerstvá kohoutková?" se zapojilo v ČR přes 800 restaurací. Zahájily ho před čtyřmi roky společnosti Veolia a Pražské vodovody a kanalizacemi s cílem zlepšit pohled veřejnosti na vodu z kohoutku.

V Praze nabízejí karafy s pitnou vodou např. v hotelech InterContinental Praha, Grand Majestic Plaza, v kavárně Café Lounge Residence nebo restaurace U Černého slunce. Některé hotely, např. Maximilián a Josef dávají karafy přímo na pokoje, aby si hosté mohli natočit vodu z kohoutku, s vysvětlením, že pražská voda je kvalitní a nezávadná.

Gastronomická zařízení, která začnou zákazníkům kohoutkovou vodu nabízet, získají v rámci projektu zdarma karafy na vodu, protokol o kvalitě pitné vody a samolepku, podle níž lidé poznají, že o kohoutkovou vodu mohou bez problémů požádat.

Lidé několik posledních let omezují spotřebu balených nealkoholických nápojů, jejichž spotřeba předloni dosáhla 287 litrů na hlavu. Pokles zrychlila ekonomická krize, která začala v závěru roku 2008. Řada lidí se namísto balených vod zejména z ekonomických důvodů vrací k vodě z kohoutku.