V pátek se vystavovatelé návštěvníkům předvedou od deseti do osmnácti hodin, v sobotu pak od deseti do šestnácti hodin.

„Gastro je výstava s mnohaletou tradicí, letos pořádáme již třináctý ročník. Do Ideonu přijelo na sedm desítek vystavovatelů z celé České republiky i ze zahraničí,“ uvedla manažerka výstavy Markéta Vančurová.

Jídlo ochutnají návštěvníci a ohodnotí porota

Stejně jako loni, i letos návštěvníci nejen že spoustu cukrářských výrobků, vín, sýrů a nejrůznějších lahůdek a pokrmů uvidí, ale budou je moci rovněž ochutnat.

„Novinkou letošního Gastra je první ročník vaření kuchařských týmů regionálních restaurací. Týmy budou mít za úkol během tří hodin uvařit hlavní chod pro padesát osob. Hlavní surovinou je vepřová kotleta,“ upozornila Markéta Vančurová.

Soutěžní pokrm si návštěvníci můžou objednat za cenu běžného menu, přičemž k němu dostanou zdarma nápoj. Vítězná restaurace, které se podaří vepřovou kotletu nejlépe a nejzajímavěji zpracovat, bude vyhlášena v sobotu mezi 14. a 15. hodinou.

Pro zájemce bude cukrářský seminář

„Další doprovodný program zajistí i žáci z Labské hotelové školy, každou předváděcí akci zakončí ochutnávka. Pro zájemce během výstavy pořádá česko–italská firma odborné praktické cukrářské semináře s ochutnávkou,“ doplnila Vančurová.

Na čtvrtečním slavnostním zahájení výstavy byla za celoživotní práci předána Medaile města Pardubic světoznámému mistru cukráři a perníkáři, držiteli Řádu svatého Ambrože, Josefu Janošovi. Medaili za něj převzal syn Pavel, pokračovatel staleté rodinné tradice. „Skvělou kuchařkou a cukrářkou byla již moje babička, táta tu preciznost zdědil po ní,“ řekl Pavel Janoš.

Pavla Svítková