Po třinácti letech od požáru se pražské Výstaviště konečně dočká. S odkládaným tendrem město výrazně pohnulo. Potvrdil to náměstek pro finance a rozpočet Pavel Vyhnánek (Praha sobě), v jehož gesci je i areál Výstaviště. Zatím proběhlo kvalifikační kolo výběrů zhotovitele, nyní končí druhá fáze, ve které se budou posuzovat jednotlivé cenové nabídky.

„Vzhledem k rozsahu zakázky bylo první kolo extrémně náročné. Nacházíme se v poslední fázi zakázky, během května cenové nabídky vyhodnotíme,“ oznámil včera Vyhnánek, který nepochybuje o tom, že bude stavba zahájena v letošním roce.

V říjnu 2008 vzplanul Průmyslový palác na pražském výstavišti. Příčinou byl zapnutý vařič ve stánku jednoho vystavovatele, kde byly zároveň uloženy hořlavé spreje. Následně vzplanul i spor mezi magistrátem a společností Incheba nejen o odpovědnosti.
Před 10 lety hořel Průmyslový palác. Záře nad Prahou rozdrnčela všechny telefony

Zájem stavebních firem opravit chloubu Holešovic byl podle předsedy představenstva Výstaviště Praha Tomáše Hübla nebývale velký. „Stavební boom je obrovský, staví se všude. Báli jsme se proto, že se mnoho firem nepřihlásí. Mohli jsme si však skutečně vybírat a zakázku připravit pečlivě,“ říká Hübl.

I když rozpočet hlavního města bojuje kvůli koronavirové krizi s více než desetimiliardovým výpadkem, stavební akce se rušit nebudou. „Peníze na investice omezovat nechceme a určitě ne investice do majetku, který je v dezolátním stavu,“ poznamenal Vyhnánek.

Trhy zůstanou v provozu

Během rekonstrukce bude uzavřen pouze samotný palác a jeho bezprostřední okolí, které má sloužit jako stavební dvůr. Prostranství mezi palácem a tramvajovou zastávkou, kde bývají například trhy, bude dále fungovat v neomezeném režimu. Stejně jako všechny ostatní části a objekty na Výstavišti.

O stavbě repliky levého křídla a rekonstrukci střední haly a pravého křídla rozhodli pražští radní už na konci roku 2019. Město sice už dříve shodnou zakázku vypsalo, předchozí politická garnitura tehdy počítala s částkou 1,2 miliardy, současné vedení magistrátu ji však zrušilo s tím, že je neaktuální.

Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti v Praze.
Další soutěž. Oprava Průmyslového paláce spolkne dvě miliardy korun

Po modernizaci celého interiéru bude Průmyslový palác vhodný pro velké konference, eventy, odborné semináře nebo plesy. Pod novým levým křídlem stavitelé obnoví suterén, který tam kdysi sloužil jako kuchyňské zázemí pro sjezdy komunistů.

Levé křídlo Průmyslového paláce vyhořelo 16. října 2008, městu pak trvalo dlouhých jedenáct let, než získalo pravomocné stavební povolení na jeho opravu.

Stavba byla postavena v roce 1891 pro tehdy pořádanou Zemskou jubilejní výstavu.

Obnova Spirály a Křižíkových pavilonů bude pokračovat

Město chystá na Výstavišti celou řadu dalších investičních akcí. V horizontu několika týdnů začne obnova bývalého Divadla Spirála.

Křižíkovy pavilony po rekonstrukci - vizualizace.
Křižíkovy pavilony a divadlo Spirála se dočkají opravy za skoro půl miliardy

Letos byla dokončena oprava jednoho ze čtyř Křižíkových pavilonů, během léta by měla následovat rekonstrukce třech zbývajících. Náklady na oba záměry mají dosáhnout 200 milionů korun.