Hodnota vývozu hodinek v červenci v meziročním srovnání klesla o 14,2 procenta a za prvních sedm měsíců roku se snížila o 11,1 procenta, sdělil dnes Svaz švýcarského hodinářského průmyslu. Už loni vývoz švýcarských hodinek oslabil o 3,3 procenta na 21,5 miliardy švýcarských franků (533 miliard Kč) a zaznamenal první pokles za šest let.

Vývoz do Hongkongu se v červenci propadl o třetinu, zatímco vývoz do USA klesl jen o 15 procent. Podíl USA na švýcarském hodinářském exportu tak vystoupil na 10,9 procenta, kdežto podíl Hongkongu klesl a dostal se na 10,7 procenta.

Poptávka po švýcarských hodinkách klesá do značné míry kvůli slabšímu zájmu turistů z Číny o návštěvu Evropy a o nákupy v tamních luxusních prodejnách. Vliv na to mají hlavně nedávné teroristické útoky. K tomu se přidalo také silné oslabení hongkongského trhu luxusního zboží po tvrdých zásazích Pekingu proti korupci a také konkurence výrobců takzvaných chytrých hodinek.

Světlou výjimkou byla Británie, kam vývoz hodinek v červenci vzrostl o 13,4 procenta. Zasloužil se o to pokles kurzu libry po červnovém rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Francouzský trh zůstává kvůli obavám z útoků slabý a prodej hodinek do Německa klesl o zhruba 24 procent.

Údaje svazu potvrzují trend prudkého poklesu poptávky po hodinkách za méně než 200 švýcarských franků (asi 5000 Kč). Analytici to podle agentury Reuters připisují konkurenci chytrých hodinek.