Řekl to mluvčí VZP Jiří Rod v reakci na informace médií, že VZP propustí do konce příštího roku 1300 lidí. Omyl podle něj vznikl tím, že média čísla propuštěných sečetla.

„VZP propustí do konce příštího roku v celé ČR 20 procent zaměstnanců. Od 1. ledna 2012 sníží platy řediteli VZP, náměstkům, ředitelům krajských poboček a dalších vedoucích pracovníkům. Důvodem je současná ekonomická situace,“ uvedl mluvčí. Cílem opatření je také to, aby na jednoho zaměstnance připadalo 1700 pojištěnců, VZP by se tak přiblížila v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám. Nyní má na jednoho zaměstnance 1400 pojištěnců, celkem je u VZP pojištěno šest milionů lidí.

Po dvou letech výrazného poklesu výběru pojistného, kdy VZP hradila část péče z rezerv, se sice letos výběr zvýšil, VZP ale už finanční rezervy vyčerpala. Zdroje tedy hledá v zefektivnění provozu. Plánovaná opatření přinesou v následujících letech úsporu zhruba 430 milionů korun.

Podpůrné programy pro propuštěné

Pro všechny propuštěné zaměstnance připravuje VZP podpůrné programy, včetně osobního poradenství. „Speciální podpůrný program ve formě zvýšeného odstupného se bude vztahovat na samoživitelky, samoživitele, rodiče tří a více nezaopatřených dětí a zaměstnance v předdůchodovém věku bez nároku na předčasný důchod,“ doplnil mluvčí.

Zatímco VZP už rezervy vyčerpala, některé zaměstnanecké pojišťovny je ještě mají. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) proto ve své reformě plánuje, že část přebytků zaměstnaneckým pojišťovnám vezme a dá je VZP. Chce také změnit systém přerozdělování vybraného pojistného mezi pojišťovnami tak, aby víc peněz plynulo do VZP.

Zdravotníci hrozí protestními akcemi

Pojišťovny nabízejí pro příští rok za léčení méně peněz než letos, například nemocnicím mají klesnout příjmy o pět procent. Přitom jim stoupnou náklady kvůli rostoucí DPH a zvyšování platů lékařů a sester, které slíbila vláda v memorandu na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Dohodovací řízení proto zkrachovalo, rozhodnout musí ministr. Vyhlášku má vydat do konce roku. Pokud ministr nedonutí pojišťovny, aby platily za léčení víc, hrozí zdravotníci protestními akcemi.

VZP nemocnicím sdělila, že pokud chtějí mít na platy, musejí zrušit poloprázdná lůžková oddělení a převést část péče do ambulancí. „Nelze tolerovat provoz nemocničních oddělení, kde je 20 lůžek a leží tam čtyři až pět pacientů, nebo provoz porodnic, kde se v průměru narodí méně než jedno dítě denně. Přesto je tam personál v plném počtu,“ zdůraznil Rod.

Pojišťovna slíbila nemocnicím, že i když zruší nadbytečná akutní lůžka a posílí levnější ambulantní složky, platby za léčení jim nesníží. Nemocnice tak získají peníze na zvýšení platů.