„Dnešní hlasování uzavřelo dvouletou diskuzi nad revizí směrnice, jež zavádí nová pravidla zejména pro takzvaná internetová média. Klasická média, jako je televize a rozhlas, již dnes musí plnit řadu povinností vůči svým divákům a posluchačům, ta se ale až dosud nevztahovala na poskytovatele internetových služeb. Hledali jsme proto vyvážené řešení mezi tím, co bychom si přáli, tedy kvalitním a bezpečným obsahem, a možnostmi poskytovatelů,“ uvedla po hlasování europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Ilustrační foto
Babišův návrh uspěl. Ministři financí EU se shodli na pravidlech reverse charge

Kvóty na evropská díla v katalozích streamovacích serverů mají za cíl podpořit evropskou kinematografii. Tato opatření ale mohou jednotlivé státy EU zmírnit v případech, kdy nebude možné stanovené podmínky splnit nebo budou mít dotčené servery pouze nízkou sledovanost.

„Jsem si jistá, že toto nařízení ocení čeští diváci, kteří o kvalitní tuzemskou tvorbu tradičně projevují zájem. Všichni poskytovatelé audiovizuálních služeb rovněž budou muset produkovat v Evropě, nebo přispívat do národních fondů na podporu tvorby tam, kde své služby nabízejí. Čeští filmaři se tak mohou těšin na navýšení příspěvků na svoji tvorbu a diváci na české seriály a filmy produkované přímo Netflixem,“ dodává Šojdrová.

Povinné mazání nenávistného obsahu 

Součástí novely sice není žádný systém automatického filtrování nahraného obsahu, poskytovatelé služeb by ale měli mít vlastní účinné postupy, jak závadné příspěvky zablokovat. Uživatelé navíc budou mít možnost sporný obsah nahlásit. Pokud k tomu dojde, musí servery rychle prověřit, zda je vše v pořádku.

„Výsledek hlasování je pozitivní zejména z hlediska bezpečnosti. Chceme zabránit tomu, aby se prostřednictvím internetu šířil nenávistný obsah. Zvláštní ochrana se přitom vztahuje na děti. Poskytovatelé platforem pro sdílení videí budou proto odpovědni za odstranění obsahu, který poškozuje zdravý vývoj dětí, jako je pornografie a násilí. Tento škodlivý obsah bude muset být odstraněn okamžitě, jakmile se objeví,“ uzavírá Šojdrová.

Přijatá směrnice také poskytovatelům televizního vysílání upravuje podmínky pro umísťování reklamy. Ta nyní bude tvořit maximálně 20 procent v časech od 6:00 do 18:00 a od 18:00 do 24:00.

Předseda vlády Andrej Babiš
Evropská komise prověřuje Babišův možný střet zájmů. Kvůli dotacím pro Agrofert