Spousta Jihočechů alespoň jednou prošla centrální halou českobudějovického vlakového nádraží. Teď si vzali naplno objekt do práce stavbaři. A rekonstrukce aktuálně proměnila hlavní budovu českobudějovického vlakového nádraží v pevnost. Obehnal ji příkop a kvůli němu i nové zábrany. Po dokončení oprav severní části objektu začaly práce v centrální části památkově chráněné stavby.

Dovnitř se vchází po můstcích nad příkopem, který má podle Nely Friebové, tiskové mluvčí Správy železnic, dva důvody. „Byl vyhlouben kvůli izolaci venkovního suterénního zdiva a kvůli vymístění parovodu před budovu,“ říká Nela Friebová s tím, že tato část prací by měla být hotova do konce listopadu.

Rekonstrukce nádraží v Českých Budějovicích pokračuje plným tempem.
Oprava budějovického nádraží se zdrží, ale už přivítali prvního orla

Výkopy jsou i v příjezdové hale, kde se mají pod úrovní podlahy pokládat technologické kanály pro některé inženýrské sítě. „Aktuálně dochází k betonáži kanálů a izolaci,“ dodává k akci Nela Friebová. Stavbaři zvládli od loňského léta opravit zvnějšku zhruba třetinu objektu. Práce na rekonstrukci střech a fasády by měly být hotové do konce roku 2022. Náklady na opravy mají podle původního výsledku veřejné soutěže činit necelých 700 milionů korun.

Aktuálně podle Nely Friebové, tiskové mluvčí Správy železnic, pracují stavbaři například také na sanaci dřevěných konstrukcí v jižní věži a v jižním křídle objektu. „Pracuje se na nové střeše a fasádě,“ říká Nela Friebová. Na důkladnou opravu čekala budova řadu let. Rekonstrukci ovšem provázejí i zajímavé momenty. Například se při odkrytí stropů v jedné z místností ukázalo, že jako traverzy posloužily při stavbě kolejnice. Náročná je akce třeba kvůli bohaté štukové výzdobě.

Sochu orla snesli ve středu z průčelí českobudějovického vlakového nádraží. Sochu čeká obnova v rámci velké rekonstrukce nádraží.
FOTO, VIDEO: Orel se snesl z průčelí budějovického nádraží, popruhy držel jeřáb

„Ukončení prací předpokládáme do konce roku 2023. Část zrekonstruované budovy by však měla být otevřena už v polovině roku 2022,“ říká k postupnému zprovoznění opravených částí budovy Nela Friebová. Práce přitom probíhají za provozu, který je stále zachován.

V těsném sousedství nádraží nechala českobudějovická radnice v minulých dnech uzavřít mobilními zábranami podchod pod Nádražní ulicí. Nyní se čeká na statický posudek, který rozhodne o jeho opravách. „Někteří spoluobčané poukazují na to, že mobilní zábrany jsou nevzhledné, ale chci je ujistit, že jde o přechodnou situaci, kdy jsme prioritně museli řešit bezpečnost procházejících, která je v tuto chvíli důležitější,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec. Ivo Moravec dodal, že také k esteteice ve veřejném prostoru se musí přihlížet, ale zdůraznil, že stav v podchodu byl nejen neutěšený, ale i nebezpečný.