Tesco letos na Štědrý den otevírací dobu o hodinu zkrátí oproti loňsku a obchody se zavřou ve 13:00. "V otázce otevírací doby jsme schopni najít odpovídající řešení a otevřít obchody tak, aby to vyhovovalo jak potřebám zákazníků, tak našich kolegů," uvedl mluvčí Tesca Jiří Mareček.
"Může se to jevit, že tak hodina moc není, ale pro ty zaměstnance to znamená hodně," řekla předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. Tesco patří k největším soukromým zaměstnavatelům v ČR.

Globus, Albert nebo Billa na 24. prosince zavřou stejně jako loni ve 14:00. IKEA otevírací dobu oproti loňsku nezměnila. "Naše obchodní domy budou jako každoročně uzavřené ve dnech 24. a 25. prosince a na Nový rok. Na Silvestra je zkrácena otevírací doba a zákazníci budou moci nakupovat od 9:00 do 16:00," uvedl mluvčí nábytkářského řetězce Tomáš Kubík.

V týdnu před Štědrým dnem obchodníci většinou prodlužují otevírací dobu do nočních hodin. Hypermarkety Albert budou mít otevřeno od 17. do 23. prosince až do půlnoci. "I v letošním roce budou naše hypermarkety ve dnech od 18. do 23. prosince otevřené o další hodinu déle. Hypermarkety v Praze budou otevřené od 07:00 do 23:00. Zbylých dvanáct hypermarketů v ČR bude mít otevřeno od 07:00 do 22:00," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.
Návrh zákona na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích by sněmovna měla v prvním čtení projednat na začátku prosince. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno pouze do 12:00.