Nejdražší svařené víno na předvánočních trzích pořídíte při obdivování nazdobeného stromu v centru hlavního města.

Cena kelímku na Staroměstském (či Václavském) náměstí sice letos zůstává stejná jako loni, nicméně šedesát korun za dvě deci je nejvyšší částka, kterou zaznamenali reportéři regionálního Deníku u stánků v centrech českých, moravských a slezských měst.

Octavia kombi
Typická ojetina? Dvanáct let stará se 140 tisíci kilometry. Nejčastěji octavia

Libo-li bombardino?

Nejčastěji vás dvě deci svařeného vína vyjdou na 35 korun. Tedy o pětikorunu dráž než v loňském roce.

Když si připlatíte pár korun, na většině trhů si můžete dopřát i různé druhy punče. Některé stánky nabízejí i výrazně dražší horkou medovinu či bombardino, které se do střední Evropy dostalo ze svahů italských velehor.

Shromáždění k výročí 17. listopadu.
Jak jsme se změnili 1989–2018

Letošní novinkou jsou na některých trzích vratné plastové kelímky či zálohované keramické hrnky – po vzoru německých či rakouských měst, kde je tato praxe již delší dobu zavedená.

Svařák index 2018

Analytici projektu Česko v datech na základě cen zjištěných Deníkem zpracovali již potřetí v řadě takzvaný Svařák index – srovnávali ceny svařeného vína na vánočních trzích v krajských městech s tamní průměrnou mzdou.

„Index nejlépe vyznívá pro Brno. Tam byste se za průměrnou mzdu mohli u stánku zastavit hned 873krát. V Ústí nad Labem byste si pak koupili 835 svařáků, v Jihlavě 832 nápojů,“ říká Irena Honsnejmanová z Česka v datech.

Ilustrační foto
Onemocníte rakovinou? Deník zmapoval nejzamořenější okresy Česka

Na druhém konci žebříčku pak stojí Karlovy Vary s 622 svařenými víny a Praha s 655 kalíšky. „Pořadí se oproti roku 2017 výrazněji nezměnilo. Brno kralovalo i v loňském roce a právě Karlovy Vary a Praha žebříček uzavíraly,“ dodává Honsnejmanová.

Autoři se prostřednictvím Svařák indexu snaží zábavným způsobem srovnat životní úroveň v jednotlivých regionech. Inspirovali se takzvaným Big Mac Indexem, ve kterým britský časopis The Economist srovnává už od roku 1984 ceny hamburgerů McDonald’s a příjmy v jednotlivých zemích světa.