Společnost Dalian Zeus Entertainment se sídlem v Pekingu v tradiční charitativní aukci na portálu eBay nabídla 2.345.678 dolarů. Výtěžek půjde tak jako v minulých letech na konto nadace Glide Foundation, která poskytuje sociální služby bezdomovcům a chudým lidem ze San Franciska a okolí.

Oběda s čtyřiaosmdesátiletým finančníkem a filantropem, který bývá v restauraci Smith & Wollensky v newyorské finanční čtvrti Manhattan, se smí zúčastnit osm lidí.

Částka z letošního roku je o něco vyšší než loni, kdy byl oběd vydražen za 2,17 milionu dolarů, pořád ale výrazně zaostává za rekordním výsledkem z roku 2012 ve výši téměř 3,5 milionu dolarů.

Letošní aukce byla šestnáctá v řadě. Za posledních 15 let už Buffett pro sanfranciskou nadaci vydělal 17,9 milionu dolarů (446 milionů Kč). Aukce s minimální nabídkou 25.000 dolarů skončila v pátek večer.

Mnoho chodů

Oběd trvá zpravidla nejméně tři hodiny, má mnoho chodů a vítěz se na něm může ptát Buffetta na cokoli vyjma jeho budoucích investic. Majitelé restaurace za možnost tuto prestižní akci uspořádat platí nadaci Glide Foundation 10.000 dolarů.
Buffett je znám svou štědrou charitativní činností a před časem se rozhodl většinu svého jmění věnovat nadaci Billa a Melindy Gatesových. S manažery nadace Glide Foundation před lety Buffetta seznámila jeho bývalá žena Susan. Příjmy z aukce tvoří asi desetinu rozpočtu nadace.

"Každý rok je to pro mě zajímavá zkušenost. Setkal jsem se se spoustou skvělých lidí, získal nové přátele, najal nového zaměstnance. A snědl spoustu dobrých steaků, takže si nestěžuji," prohlásil Buffett.