Rozpočet určený pro toto opatření na roky 2007 až 2013 byl totiž vyčerpán. Platba, která může být příjemci vyplácena až po dobu 15 let, má motivovat farmáře nad 55 let, aby převedli hospodářství na mladší následovníky. Stárnutí pracovníků v zemědělství je nejen v Česku dlouhodobým problémem.
Opatření má zlepšit věkovou strukturu v českém zemědělství, a tím zvýšit výkonnost zemědělských podniků a podpořit intenzivnější zavádění inovací. Finanční podpora má starému zemědělci, který se rozhodne předčasně odejít na odpočinek a převést farmu na mladšího hospodáře, částečně nahradit příjmy, o které tímto krokem přijde.

Dotace může být farmáři vyplácena od 55 do 69 let věku. Je snižována o částku starobního důchodu, kterou příjemce začne pobírat. Maximálně může být jednomu farmáři vyplaceno 216.000 korun ročně.

Od roku 2007 do konce listopadu 2011 bylo v rámci dotace z Programu rozvoje venkova vyplaceno celkem 373 milionů korun. Podpořeno bylo 427 starších zemědělců.

Společnost mladých agrárníků (SMA) nedávno upozornila, že problém stárnutí zemědělců je problémem celé Evropy. Dvě třetiny zemědělců v Evropě jsou dnes starší 50 let, ve věku pod 35 roků je pouze šest procent evropských farmářů. Věk zemědělců se přitom zvyšuje a hrozí, že za dvacet let nebude nikdo, kdo by v zemědělství pracoval. "Nejen Česká republika, ale celá Evropa se potýká se zoufalým nedostatkem mladých zemědělců. Začátky jsou velmi riskantní a podnikání v zemědělství je považované za nevýdělečné. Je nejvyšší čas s tím něco udělat," uvedl v polovině loňského října prezident SMA Petr Mareš.