Starostové se peticí snaží přimět vládu, aby nevyslyšela návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na stanovení minimálního počtu pošt na 2100. "Česká pošta v současnosti provozuje asi 3220 pošt. Je alarmující, že právě ze strany Českého telekomunikačního úřadu necítíme podporu pro zachování dostupných pošt také na venkově," uvedl Jan Sedláček, spoluautor petice a starosta Křižánek na Vysočině.

Předsedkyně SMS Jana Juřenčáková jednala v úterý s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. "Dohodli jsme se, že Sdružení místních samospráv ČR do konce ledna předá ČTÚ naše návrhy na řešení současné situace a po jmenování nové vlády nabídneme novému ministrovi vnitra spolupráci při vytvoření strategie pro budoucnost pošt. Žádná taková strategie totiž dosud neexistuje," dodala Juřenčáková.

Sdružení se obává, že pokud by vláda návrh ČTÚ schválila, znamenal by ohrožení existence více než 1000 poboček. "Česká pošta omezuje provozní dobu na vesnických poštách, což je případ i naší obce. Máme obavu, že se jedná o první krok postupného utlumení venkovských poboček. Jsme odhodláni i nadále sbírat podpisy občanů, aby budoucí premiér pochopil, že nespokojenost občanů je skutečně velká," uvedl starosta Háje u Duchcova Karel Drašner.

Stanovení minimálního počtu poštovních poboček se do poštovního zákona dostalo na základě poslanecké iniciativy, i přes to, že počet poboček již určují prováděcí vyhlášky k zákonu. ČTÚ již dříve upozornil, že jde o minimální počet, pod který pošta nemůže jít, a neznamená to, že by pošta měla pobočky hromadně rušit. Podobně se vyjádřilo i vedení pošty. Případné změny v síti musí pošta projednat se zástupci Svazu měst a obcí.