Anticena Absurdita roku doplňuje ceny Firma roku a Živnostník roku určené pro úspěšné podnikatele. Společenstvím čerpacích stanic ČR byl nominován zákon o pohonných hmotách, který od loňského listopadu požaduje od distributorů pohonných hmot kauci 20 milionů korun. Tímto opatřením, které mělo sloužit k omezení daňových úniků, prý byla zlikvidována řada poctivých menších subjektů. Podle zákona se navíc hrozbě pokuty vystavuje i člověk, který prodá palivo do osobního auta sousedovi.

Sledování manipulace s lihem

V reakci na metanolovou aféru vydal stát nařízení, jak pomocí kamerového systému sledovat a zaznamenávat veškerou manipulaci s lihem. Podle navrhovatele je to absurdní, protože veškeré zařízení na výrobu a zpracování lihu je v likérkách zaplombované a pančovaný alkohol vznikal na tajných místech, kde kamery stejně nejsou.

Povolování provozu zahrádek

Letošní teplý březen zase ukázal nepružnost některých obcí při povolování provozu zahrádek před restauracemi. Například podle mluvčího jedné z brněnských radnic není dřívější zahájení sezony jednoduché, protože by mu muselo předcházet povolení řady úřadů.

Písničky na přání

Kvůli autorskému zákonu mají hudebníci, kteří interpretují populární písně v restauracích a klubech, povinnost minimálně dvacet dní před vystoupením nahlásit kompletní seznam skladeb. Pořadatel ho pak musí přeposlat společnostem chránícím autorská práva, takže vložení písničky na přání je velmi problematické.

Dalšími nominovanými absurditami jsou komplikace při zakládání dceřiné společnosti v ČR zahraničními firmami, nemožnost postavit objet nad 150 metrů čtverečných svépomocí a zbytečné náklady firem na preventivní zdravotní prohlídky zaměstnanců.