Od pondělí 25. května budou mosty zcela uzavřeny pro veškerou dopravu. Do té doby platí omezený provoz, to znamená, že tam mohou jen vozidla do hmotnosti 3,5 tuny a rychlost je snížena na 30 kilometrů v hodině.

ŘSD už předalo staveniště a hned začaly přípravné práce. "Spočívají především ve vrtání geologických sond pomocí vrtné soupravy a dalších měřeních. Prozatím se tedy ještě nejde o práce vedoucí bezprostředně k odstranění havarijního stavu, ty budou zahájeny začátkem příštího týdne," uvedl Rýdl. Cenu za opravy chce ŘSD vymáhat po zhotoviteli mostů. Tím je sdružení firem vedené stavební společností Eurovia CS.

Na důvodech, proč jsou šest let staré mosty v nevyhovujícím technickém stavu, se ŘSD a Eurovia nemohou shodnout. Podle Eurovii se ŘSD o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu, takzvaného studeného odvalu. ŘSD tvrdí, že stavební společnosti nedodržely požadovanou technologii výstavby. Na mostech se v polovině loňského roku objevily trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze.