Cestovní kanceláře se totiž snaží za každou cenu prodat nasmlouvané kapacity. Nutí je k tomu i charterové lety.

„Cestovní kanceláře nasmlouvaly kapacity zájezdů pro letošní zimu již vloni na jaře, kdy nikdo ekonomickou krizi nečekal. Nyní jsou v tlaku a snaží se za každou cenu vyprodat fixně nasmlouvaná místa v letadlech a hotelech, aby se vyhnuly stornopoplatkům,“ tvrdí Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

V tomto období jsme tak svědky nejnižších cen zájezdů do exotiky v české historii, a to se nebude příští sezonu opakovat. Přibližně od konce dubna lze však očekávat zvyšování cen letenek, které hrají v zájezdech na atraktivní vzdálené destinace podstatnou roli. Cestovní kanceláře totiž pro následující období nasmlouvají mnohem méně kapacit, protože i do plánů na dovolené se v rodinách promítne ekonomická krize. Také bude podstatně méně zájezdů last minute.

Na Kubu za 25 tisíc

Současné ceny zimních pobytů jsou vskutku rekordní. Krize paradoxně přinesla možnost podívat se do vzdálených zemí za nejnižší cenu v české historii. Například třináctidenní pobyt v Brazílii se nyní prodává včetně všech poplatků za neuvěřitelných 19 860 korun, osmidenní zájezd do Tuniska za 5970 korun včetně všech poplatků, třináctidenní zájezd na Kubu za 24 810 korun včetně poplatků, osmidenní zájezd do Spojených arabských emirátů za 14 tisíc korun včetně poplatků a osmidenní zájezd na Kapverdy za 16 tisíc korun včetně poplatků. Do 30 tisíc korun na osobu včetně poplatků je nyní možné letět na 13 dní i do Dominikánské republiky, do Salvadoru nebo do Mexika.

Samotné letenky jsou také výzvou: zpáteční letenka z Prahy do New Yorku stojí nyní 10 tisíc korun včetně poplatků, zatímco před rokem to bylo minimálně 12 tisíc korun. Ještě větší rozdíly jsou u letenek do exotických destinací. Zpáteční letenka z Prahy do thajského Bangkoku stojí nyní 15 tisíc korun včetně poplatků, když před rokem stála minimálně 22 tisíc korun. Důvodem obrovských slev letenek je to, že letecké společnosti musí nahlásit fixní počet svých linek (tzv. rotací) do jednotlivých destinací do mezinárodního rezervačního systému (Amadeus nebo Galileo) vždy na půl roku dopředu, a to na období listopad – duben a květen – říjen. Ekonomická krize vyvrcholila na podzim, kdy již měly letecké společnosti počet linek na další půlrok zafixovaný a nasmlouvaný. Nemohou tak nyní svévolně lety rušit, to nedovolují smlouvy s rezervačními systémy. Ceny letenek proto strmě spadly, protože linky jsou nevytížené.

Od května ale ceny letenek, zejména na mimoevropských linkách, opět vzrostou, protože klesne počet nahlášených letů s ohledem na pokles poptávky. Nižší nabídka se tak promítne do vyšší ceny.