Počet účastníků dnes podle odhadů penzijních společností činil zhruba 70.000. Přesné číslo bude ve středu. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Na konci května bylo ve druhém pilíři 47.392 lidí.

„Zájem je podobný jako minulý týden, tedy proti květnu tedy zhruba dvojnásobný. Prokazuje se, že řada lidí skutečně nechávala rozhodnutí na poslední možnou chvíli," řekl mluvčí Raiffesenbank Tomáš Kofroň. Přesná čísla o zájmu bude mít až v následujících dnech, RB se bude zřejmě pohybovat někde nad 9000 účastníky.

Zatím se zdá, že zájem vygradoval na pobočkách v pátek, kde sjednával více než trojnásobek květnového denního průměru, uvedl mluvčí PS České pojišťovny Petr Brousil. Klienti sjednávali smlouvy i o víkendu u poradců a na internetu. Pobočky v komerčních centrech mají otevřeno až do večerních hodin. Pojišťovací poradci pracují bez úředních hodin a jsou prý ochotni za klientem zajet kdykoliv. „Ve druhém pilíři máme zatím přes 26.000 smluv," d­odal.

Fronty nejsou, ale lidé ještě na přepážky kvůli druhému pilíři chodí, doplnila mluvčí Allianz Dagmar Koutská. Nejvíce je těch, kteří sjednali o víkendu smlouvu přes internet, a teď si nechávají potvrdit převzetí v podatelně. Počet klientů Allianz ve druhém pilíři dosáhl zhruba 6000, největší zájem byl minulý týden. ČSOB PS eviduje ve druhém pilíři téměř 2500 lidí, což podle mluvčí Zuzany Kalátové není vzhledem k dnešní uzávěrce termínu konečné číslo. V posledním červnovém týdnu vstupovalo více než 150 osob denně, podotkla.

Počet zájemců o druhý pilíř u České spořitelny PS dosáhl minulý týden 12.000. „Pobočky ČS mají dnes otevřeno ve standardní otevírací době, žádné speciální prodloužení jejich otevírací doby neplánujeme. Smlouvu o vstupu do druhého pilíře mohou naši klienti uzavřít do konce otevírací doby poboček České spořitelny (do 20:00 v Praze, Brně, Ostravě a Liberci), případně přes externí partnery až do dnešní půlnoci," uvedl generální ředitel ČS PS Aleš Poklop. Komerční banka PS ke konci června měla přes 13.000 smluv.

Delší lhůta

Ministerstva financí chce dobu, během níž mohou lidé nad 35 let vstoupit do druhého pilíře reformy penzí, prodloužit. „Nyní ministr financí nechává svůj poslanecký návrh podepsat dalším kolegům ze Sněmovny. Návrh by měl být podán nejpozději v úterý dopoledne," řekl Jakub Haas z tiskového oddělen MF.

Smlouvu o vstupu do druhého pilíře je nutné dnes podepsat v pobočce nebo s obchodním zástupcem. Dnešní den se týká jen lidí, kterým bylo 35 let v loňském roce nebo dříve. Pokud bylo 35 let někomu letos, má čas na rozhodnutí až do konce letošního roku.

Lidé, kteří jsou v době svých 35. narozenin nezaměstnaní, pracují v zahraničí, jsou na mateřské či rodičovské dovolené, mají na vstup do druhého pilíře také ještě čas. Musí se rozhodnout do půl roku od okamžiku, kdy se vrátí zpět do práce, i když jim už bude více než 35 let.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu.