„Cítíme, že poptávka po mincích vychází z pocitu, že se jedná o dobrou investici v době krize. Ceny mincí jdou nahoru," řekl spolumajitel společnosti Aurea numismatika Roman Veselý. Dodal, že přesto převládají sběratelé nad spekulanty.

Bezpečný finanční přístav

Také podle předsedy představenstva společnosti Pražská mincovna Pavla Trtíka mince a medaile splňují představy o tom, čemu někteří lidé říkají „bezpečný finanční přístav". „Doba obecně nahrává tomu, že lidé ukládají peníze do něčeho, co má hodnotu, lidé volí mince, medaile a zlaté slitky," uvedl.

Na zlatých pamětních medailích České národní banky se dá podle odborníků vydělat velká suma, ale ne všechny mince přinesly investorům a spekulantům výrazný zisk.

Právě Pražská mincovna stála za charitativní aukcí jedné zlaté a pěti stříbrných medailí s portrétem Zdeňka Milera a legendárním Krtkem, která se konala tento týden v pražském hotelu Kempinski. Mimořádná aukce vzbudila značnou pozornost, protože dražená zlatá medaile je světovým unikátem. Pražská mincovna vyrazila pouze dva exempláře, předmětem aukce byla medaile s číslem 1, druhý kus mincovna darovala rodině výtvarníka Zdeňka Milera a nebude obchodován. Zlatá medaile byla nakonec vydražena za částku 150.000 Kč a pět stříbrných medailí celkem za 45.800 Kč, přičemž stříbrná medaile s číslem 1 přesáhla desetinásobek své vyvolávací ceny. Z výtěžku aukce budou prostřednictvím Nadace Zdeňka Milera podpořeny dva projekty občanského sdružení Přístav.

„Aukce byla velice úspěšná, pamětní medaile se vydražily za několikanásobek jejich vyvolávací ceny," neskrýval spokojenost Trtík.

Pamětní medaile: Předražená blbost?

Pamětní medaile jsou však numismatiky vnímány jako okrajová záležitost. „Jsou to předražené blbosti se snahou se zviditelnit, to mě příliš nezajímá. Dnes si může vyrazit pamětní medaili každý, kdo na to má peníze, bohužel se vše zvrhlo v marketing," sdělil Veselý.

Počet zájemců o numismatiku je podle Veselého několik let přibližně stejný, zajímá se o ni prý asi 5000 lidí. Za komunistického režimu bylo organizovaných numismatiků více, protože vydávané pamětní mince přednostně dostávali členové České numismatické společnosti. Ta má v současnosti přibližně 2500 členů.

Nejdražší vydraženou českou mincí se loni stal desetidukát z roku 1613. Minci z období vlády Matyáše II. na aukci společnosti Aurea numismatika v Praze koupil zájemce za 2,691.000 korun.