Obec známá pěknou přírodou, bazénem, ale také neodmyslitelnými tržišti s vietnamskými prodejci aktuálně zažívá snížení počtu prodejců. Příčinou je podle některých názorů zmenšený zájem turistů o nákupy na těchto trzích.

Potvrdila to Jarmila Fořtová, starostka Potůčků. „I v naší centrální hale určitě stánků ubylo. Máme tam 202 míst a z toho jich je 30 prázdných. To znamená pokles zhruba o 15 procent. Každé tři měsíce se také bavíme o výši nájmu, aby jej trhovci utáhli,“ potvrdila starostka.

Stánky lidi nelákají

Menší počet prodejců zároveň pocítila také obecní kasa. „Peněz skutečně přichází méně. Je to zřejmě i tím, že v německých obchodech jsou nyní obrovské slevy, a tak už nejsou stánky pro lidi takovým velkým lákadlem,“ dodala starostka.

Spolupráce je prý ovšem bezproblémová. „Trhovci jsou většinou rozumní a v pohodě,“ potvrdila Fořtová.

Na nezájem si však nemůže stěžovat místní benzínová pumpa. „Ta si vypracovala velmi dobrou strategii a má pořád plno. Navíc nabízí i dobrý sortiment doplňkového zboží,“ dodala potůčská starostka.

„Je pravda, že dříve jsme sem jezdili nakupovat častěji, ale postupně nás to omrzelo a také je nyní méně peněz. Když už sem jedeme, tak spíše do bazénu nebo tak,“ zhodnotil jeden z pravidelných návštěvníků Potůčků.