Senioři letos míří v rámci zvýhodněných programů převážně do Řecka, tam se chystá 35 procent z nich. „Oblíbeným místem jsou i Turecko nebo Egypt. Zájezdy (senioři) nakupují do konce dubna, dvě třetiny z nich si dovolenou plánují na předsezonní nebo posezonní období. Důvodem jsou hlavně mírnější klima a nižší ceny," uvedl marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

„Výhodné podmínky pro seniory poskytují buď přímo ubytovatelé, nebo se tu nabízí možnost dotovaných zájezdů španělskou vládou v rámci programu Europe Senior Tourism. Součástí programu jsou pobyty zejména na španělském pobřeží, v Andalusii nebo na Mallorce," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Španělská vláda přispívá na pobyt občanům žijícím na Slovensku či v České republice částkou v hodnotě 130 eur. Letos by dotaci mělo získat asi 18.000 lidí z ČR, Slovenska, Polska, Bulharska, Rumunska a Litvy, starších 55 let. Speciální programy mohou seniorům přinést úsporu i přes deset procent z původní ceny.

České cestovní kanceláře poskytují seniorům zpravidla celoroční slevy pět až sedm procent. O takové zájezdy je mezi důchodci zájem zejména od ledna do konce dubna. Průměrná cena, kterou senioři zaplatili za dovolenou s CK, stoupla z loňských 14.350 Kč na 15.725 Kč za osobu, uvedla Invia.