Stát proto prostřednictvím krajů vypisuje třetí vlnu kotlíkových dotací. Rozdělí v nich 3,1 miliardy korun a počítá s tím, že za ně lidé vyměníalespoň 30 tisíc starých kotlů za nové, moderní. Spolu s první a druhou vlnou dotací by tak měl přispět k výměně až sta tisíc kotlů. „Je to zhruba třetina nevyhovujících kotlů první a druhé emisní třídy v Česku,“ řekl náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Ilustrační fotografie.
Vyhrajte 3x 250 tisíc. Velká soutěž o rekonstrukce kotelen začíná!

Například Moravskoslezský kraj dotační výzvu vyhlásí 10. dubna, žádosti o dotace začne přijímat od 13. května. Postupně se přidají i další kraje. „Očekáváme, že alokaci vyčerpáme v nejbližších minutách po spuštění příjmu žádostí,“ uvedla Lucie Hochmanová z krajského úřadu. Podobnou zkušenost má již z druhé vlny, tehdy u nich byly peníze pryč do dvou minut.

Zdroj: Redakce

Pomohou obce

Novinkou je pilotní projekt pro sociálně slabší obyvatele Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Lidem, kteří si nemohou dovolit plně financovat drahou výměnu kotle a teprve potom čekat na zpětné proplacení dotace, nabídne bezúročnou půjčku. Deset let ji budou splácet s maximální měsíční splátkou 2000 korun. Peníze získají prostřednictvím obcí, které jim také zařídí odborného poradce. „Máme za to, že jsou pro své občany nejbližším partnerem a dokážou lépe než stát lidem zprostředkovat tyto výhody,“ dodal Kříž.

Nehledě na dotace: Šanci zlepšit vytápění i své bydlení mají díky nové soutěži Deníku a Českého plynárenského svazu i naši čtenáři. Tři z nich získají čtvrt milionu korun na rekonstrukci prostorů bývalé kotelny a skladu paliva podle svých přání. Stačí málo.

Pomocí webu kotelna.denik.cz do 13. května 2019 poslat video, text či obrázek vaší vize, na co byste bývalou kotelnu při přechodu na plyn rádi předělali.

Kolik peněz rozdělí jednotlivé kraje?

Kraj Celková suma v milionech
Praha 24,59
Středočeský 537,14
Jihočeský 314,32
Plzeňský 240,25
Karlovarský 69,71
Ústecký 167,74
Liberecký 145,64
Pardubický 184,54
Královéhradecký 207,57
Vysočina 247,72
Jihomoravský 140,66
Olomoucký 178,63
Zlínský 166,49
Moravskoslezský 500,00

Vyhrajte 250 tisíc na rekonstrukci svého domu.Zdroj: Zemniplyn.cz

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.
Kotlíkové dotace. Lidé mají poslední šanci, jak je získat
Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu.
Komentář: Jak zlepšit kvalitu ovzduší? Řešení není až tak složité