Propojení se nelíbí Korytářovým kolegům z rady města. Primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO 2011, dnes PRO 2016) hovoří dokonce o klientelismu.

„Náměstek Korytář se nezdráhal bez vědomí rady města dát sám sobě zakázku! Klientelismus jako vyšitý a právě od Změny pro Liberec, která vláčí novinami kde koho za korupci a ovlivňování zakázek,“ rozohnil se primátor.

Jan Korytář. (Změna pro Liberec)
Jan Korytář chce příští rok opět kandidovat na primátora

Náměstek Korytář ale kritiku odmítá. „Odbor strategického rozvoje a dotací poptal několik společností, z nichž jedna byla Čmelák. Nebudu zastírat, že jsem já doporučil, aby Čmeláka oslovil. Čmelák má s typem těchto žádostí mnohaleté zkušenosti a má u nich stoprocentní úspěšnost,“ vysvětlil náměstek.

Čmelák podle něj mezi oslovenými firmami nabídl nejlepší podmínky. O výběru firmy ale rozhodovali právě úředníci z „Korytářova“ odboru.

Dokumentace se týká úprav zaměřených na změnu druhové, věkové a prostorové skladby lesů na území velkém 104 hektarů v oblasti Horního Hanychova. Město za ni podle smlouvy zaplatilo 120 tisíc korun bez daně. Odbor oslovil sedm firem, nabídku kromě Čmeláka podaly ještě dvě, obě za práci chtěly víc peněz.

Velký přírodní amfiteátr pro 35.000 diváků byl postavený v roce 1951 za čtvrt roku v rámci socialistických brigád. Na jeho výstavbě v Lidových sadech se tehdy podílelo přes 5000 brigádníků. Rekonstrukcí prošel areál na začátku 80. let, kdy se vylepšilo zá
ROZHOVOR: Na nostalgii nevidím nic špatného, říká Jan Korytář

KRITIKA OD KOLEGŮ

Postup se přesto nelíbí ani dalšímu náměstkovi Ivanu Langrovi, který byl za Korytářovu stranu zvolen, Změnu však před půl rokem opustil. „Pokud pan náměstek řídí odbor, který na něco poptává firmy, tak si z mého pohledu nesmí dovolit poptat firmu, která je s ním spojená,“ uvedl.

Jan Korytář
Korytář: Opustit Čmeláka? Tak snadné to není

Podle Korytáře je ale takový postup v pořádku, pakliže je kvalita a cena pro město výhodná. „Pokud bychom zapomněli oslovit relevantní firmu, která by to udělala levněji a lépe, pak bych s kritikou souhlasil,“ dodal. Primátor navíc Korytáře obvinil, že celou akci naplánoval se záměrem zastavit rozvoj ještědského lyžařského areálu. Ten před časem město pronajalo slovenské společnosti Tatra Mountain Resort, s čímž Korytář nesouhlasil.

SJEZDOVEK SE NEDOTKNE

Podle dokumentace ovšem revitalizované území do současných ani uvažovaných sjezdovek nezasahuje. „V žádném případě není smyslem projektu blokovat aktivity TMR,“ brání se Korytář. „Musel bych být totální idiot, kdybych to dělal okatě přes Čmeláka,“ dodal.

DOBROVOLNÍCI pomáhají občanskému sdružení Čmelák s péčí o původní druhy stromů, jako jsou například buk nebo jedle.  Práci berou jako dobrou zkušenost.
Čmelák zaplatí pokutu. Byly to chyby, žádná malá domů, říká Jan Korytář

Zda městu žádost o dotaci vyjde, by mohlo být jasné v létě. Samotné práce by pak stály asi dva miliony korun. Město v nich navíc plánuje pokračovat i v dalších lokalitách, jako jsou Lidové sady.