Vaše firma nyní patří mezi nejvýznamnější výrobce přístrojů pro domovní a průmyslové elektroinstalace v Evropě. Můžete tedy vysvětlit ve zkratce, co všechno „je" systém iNELS?

Naše firma ELKO EP funguje již přes dvacet dva let, přičemž systém pro Chytré domy iNELS vznikl právě před dvanácti lety, kdy jsme ta „obyčejná relé" propojili sběrnicí a vznikl základ tohoto inteligentního systému. Dnes tyto výrobky známe tedy pod pojmem smart. Jednoduše řečeno jde o systém, díky kterému si třeba přes telefon, tablet nebo dokonce televizi můžete v domech ovládat žaluzie, topení, některé spotřebiče, ale i kamery a mnoho jiného.

Co všechno tedy mohou lidé díky vašemu systému v domě ovládat a pomocí čeho?

V dnešní době je vše kolem nás nazýváno jako „chytré". Existují chytrá okna, dokonce chytré izolace, nebo třeba dveřní intercom. My se právě snažíme, aby tohle vše dohromady mohlo být propojeno a ovládáno z jednoho telefonu pomocí jen jedné aplikace. Pak už se přidávají perličky typu, že si zapnete přes telefon třeba pračku, sušičku či dokonce kávovar. Z tabletu si zapnete třeba film, díky televizi ztlumíte nebo vypnete světla a pomocí telefonu odpovíte i do intercomu někomu přede dveřmi. Smysl je tedy v tom, že technologie ve vaší domácnosti fungují napříč. Navíc také děláme zakázky, kdy někomu nad rámec dodáme ještě hi-fi systém a podobně. Vše je možné také zautomatizovat. Na televizi si třeba navolíte scénu „relax" a díky tomu se vám ztlumí osvětlení, stáhne topení, zatáhnou rolety a pustí příjemná hudba. Kdežto když si navolíte scénu „párty", tak se v domě všechno rozzáří, hudba bude hrát nahlas a podobně.

Dokáže systém monitorovat 
i majitele jako člověka? Třeba jeho zdraví?

K elektroinstalacím patří právě i systém, který to dokáže. To znamená monitoring základních životních funkcí. Aktuálně na tom pracujeme s americkou firmou a snažíme se, abychom tohle všechno zvládli zabudovat právě do jedné aplikace, která to bude řídit. Takže chceme, aby tam bylo zahrnuto sledování například dechu, tlaku nebo i měření glukózy.

Ušetří lidé na tom, když si nechají systém do domu zabudovat?

My energie přímo neměříme, umíme z měřidel snímat hodnoty a bezdrátově přenášet do jednotky, která to pak přepočítá na koruny a dokáže vyhodnocovat a předkládat úsporné návrhy. Například, jestli je potřeba snížit topení, nebo se zbytečně navýšila spotřeba vody. Od stávajících domů lidé ušetří díky chytré elektroinstalaci na topení třeba až třicet procent, v dnešní době mají domy spoustu zdrojů energie, ať už solární panely, tepelná čerpadla, kotle, krby či cokoliv jiného. Finta je v tom, že my se snažíme všechny tyto zdroje právě propojit do jednoho a jak se říká, sžít je mezi sebou a tím i ušetřit.

Pro jaké budovy se systém používá? Jedná se jen o rodinné domy, nebo i třeba firmy či hotely?

Oblasti Smart City se také dotýkáme, což je velmi aktuální téma. Ten se dotýká větších budov, jako jsou hotely. Systém je schopný například přesně navést návštěvníka na volné parkovací místo, odtud například na recepci, kde bude mít zarezervovaný pokoj a odtud až k jeho vlastnímu hotelovému pokoji. S naším systémem tak můžete ovládat i svůj dům či byt. Navíc máme jak bezdrátovou, tak sběrnicovou verzi. U toho bezdrátového tedy není zapotřebí ani sekat do zdí a tahat kabely, a je tedy vhodný pro stávající objekty.

V Česku se asi o chytrých domech zatím moc neví. Kde jsou chytré domácnosti nejvíce rozšířeny?

Všechny smart technologie, které mohou usnadnit život, nejsou pro každého. Existují samozřejmě lidé, kterým se nelíbí, že za ně nějaký přístroj něco řeší. My říkáme, že chytré telefony jsou ovladače zadarmo, ale ne každý ho má a ne každý ho chce. Na konci roku 2014 byl podle průzkumu v Německu zastoupen šestačtyřiceti procenty podíl chytrých domácností na klasické a u nás v Česku to bylo zhruba pět procent, což je propastný rozdíl. Rozdíl je však i v kupní síle. Za stejnou si toho Němec může koupit daleko více nežli Čech.

Na kolik takový systém
v domě vyjde?

Každý zákazník má individuální požadavky, záleží na tom, co všechno chcete v domě ovládat. Základní systém lze pořídit již od pěti tisíc. Rozdíl plyne z toho, když budete chtít mít v každém pokoji dotykovou jednotku, jedna stojí okolo pěti tisíc, pokud vám stačí klasické vypínače, bude to o něco levnější.

Už dříve jste řekl, že systém nechcete prodat do Číny. Proč?

Vyrábět něco podobného zkouší i Čína, ovšem prodávat chytrý systém je něco jiného než prodávat hračky, takže nějaká nedůvěra tu v Čínu asi bude. On totiž přímo smart home je široký pojem ve světě a mnohdy si v klasickém řetězci koupíte čtyři spínané zásuvky na dálkové ovládání za pár korun, na kterých je napsané smart home, jenže za týden vám to přestane fungovat a vyhodíte to. Kde je pak rozdíl, když my máme stejnou sadu, ale za jiné peníze a s jinou garancí…

Jak vůbec vaše firma začínala?

Tak jak to v životě často bývá, to byla náhoda. Dostali jsme tehdy zadání udělat asi dvě stě stmívačů pro drůbežárnu, ty propojit a řídit. Jednou možností bylo mít těch dvě stě kabelů, ale pro tu jsme se nerozhodli. Zde jsme poprvé použili právě onu sběrnici. Což byl základ, pak jsme se začali zajímat, jaká jiná možná řešení sběrnic jsou a zjistili jsme, že v západní Evropě na tom nejedou drůbežárny, ale dokonce obytné domy. Ale bál jsem se, to víte, že ano, konkurence byla obrovská. Řekli jsme si, že to zkusíme a podařilo se. Třeba flexibilita střední firmy, kterou jsme, je vyšší, než u jiných obrovských konkurenčních firem.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ