Svědčí o tom problematické projednávání v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny. Byl totiž stažen z programu.

„Materiál byl opravdu stažen. Bylo tam několik kontroverzních bodů,“ uvedl na dotaz Deníku současný ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Problémů je celá řada. Než vypustit zákon v téhle podobě, bude lepší, když se odsune a bude se o něm dále jednat. Ty problémy nejsou politické, ale ryze věcné,“ uvedl ministr s tím, že nehodlá být konkrétnější.

Podle předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jiřího Papeže (ODS) bylo sporných věcí opravdu mnoho. „Jednou byl třeba pozměňovací návrh, aby státní půdu mohly získat i právnické osoby, což doposud nešlo. Také se hovořilo o předkupním právu. I když zemědělec pozemek koupí a chce ho prodat, musí jej nejdříve nabídnout pozemkovému fondu. To podle mého názoru často ztrácí smysl, třeba když chce farmář převést hospodářství na syna, riskuje, že o pozemky příjde,“ uvedl s tím, že návrh zákona se bude projednávat opět za deset dnů.

Návrh od týmu exministra Gandaloviče

Návrh zákona, který má usnadnit nákup státních zemědělských pozemků, pochází z pera ministerstva zemědělství. Světlo světa spatřil ještě v dobách, kdy mu vládl exministr Petr Gandalovič (ODS). Nově by měl farmářům umožnit získat přednostní právo na sedmdesát procent rozlohy pronajímaných pozemků, což zásadně mění současně platnou legislativu. Obsahuje ale i úpravu, díky které by mohly obce získat desítky hektarů lesní a zemědělské půdy zcela zdarma, formou bezúplatného převodu. Nově by obce a města místo deseti mohla získat až padesát hektarů.

To ovšem mimo jiné kritizují například lidovci. Podle jejich předsedy Jiřího Čunka by šlo o začátek divoké privatizace státních pozemků.