Už čtvrt roku zůstává uzavřena ocelárna vítkovického Evrazu. Mluvčí firmy Jaromír Krišica na dotaz Deníku odpověděl, že od prvního října zůstane část pracovníků doma a bude pobírat osmdesát procent mzdy.

Evraz dočasně uzavřel provoz své ocelárny od července poté, když se jeho zástupci nedohodli na podmínkách dodávek surového železa z kunčické huti ArcelorMittal. Velká část z více než tří stovek tehdejších zaměstnanců ocelárny čerpala počátkem prázdnin dovolenou. Další pracovníci podle tehdejšího vyjádření mluvčího firmy zůstávali na svých pracovních pozicích nebo v pohotovosti. „Znamená to, že nepracují v jiných provozech. V současnosti jsou v ocelárně prováděny různé údržbářské práce,“ odpověděl počátkem července mluvčí Krišica.

Zaměstnanci dostanou náhradu mzdy

Od prvního října se tedy situace části zaměstnanců změní. „Ocelárna zůstává dočasně uzavřena. Část zaměstnanců ocelárny, kteří se nepodílejí na údržbě provozu, bude doma s osmdesátipro­centní náhradou mzdy nebo bude čerpat dovolenou. Žádné propouštění v současné době plánováno není. Rovněž probíhá posuzování nabídek dodavatelů technologií pro výstavbu elektrické obloukové pece včetně návštěvy podniku Evrazu v Kanadě, kde je toto zařízení v provozu,“ upřesnil Krišica.

Panuje nervozita

Předseda odborářů z ocelárny a válcovny vítkovického Evrazu Rostislav Fromelius uvedl, že nálada mezi zaměstnanci rozhodně ideální není. „Projevuje se nervozita, která je pochopitelná. Lidé netrpělivě čekají, jak se situace vyvine. Podle informací, které mám k dispozici, by se mělo v dohledné době sejít vrcholné vedení vítkovického Evrazu i ArcelorMittalu a jednat. Věříme, že se podaří dosáhnout dohody,“ dodal Fromelius. Mluvčí ostravské huti ArcelorMittal Věra Breiová na dotaz potvrdila, že jednání o dodávkách surového železa do vítkovického Evrazu pokračují.