S výsledkem hlasování je spokojený sociálně demokratický primátor Roman Onderka. Je to závěrečný krok k tomu, aby investor zahájil přípravu výstavby logistického centra. Je to maximum toho, co mohlo Brno udělat. Kromě pracovních míst to znamená také nový dálniční nájezd ve Slatině," řekl. Pokud Amazon skutečně logistické centrum postaví, zavazuje se tam zajistit 1 500 pracovních míst.

Za naopak chybné považují rozhodnutí zastupitelů členové koaliční ODS „Není to dobře pro Brno. Na Černovické terase teď může vyrůst nejen obří překladiště a logistická centra, ale také třeba chemická továrna, obří kafilerie a podobně. Amazon přitom řekl, že s Brnem nepočítá," prohlásil radní a šéf klubu zastupitelů strany Libor Šťástka.

Zástupci Amazonu skutečně po průtazích se schvalováním prodeje pozemků v dubnu oznámili, že se Brnem nepočítají. Teď své ostré stanovisko ale zmírnili. „Firma jednala s premiérem a ministrem průmyslu. Od nich mám informace, že si vzala měsíc či dva na rozmyšlenou, kdy vybere jedno ze čtyř či pěti míst ve střední Evropě. A Brno je mezi nimi," ujistil Onderka.

O stavbě v Brně Amazon znovu uvažuje

Amazon projekt v Brně ještě nepohřbil ani podle jihomoravského šéfa společnosti CTP Tomáše Budaře. „Velmi pečlivě sledují, co se v Brně děje a pravidelně si voláme a probíráme novinky. O stavbě v Brně znovu uvažují," doplnil Budař.

Zástupci developerské společnosti CTP opět jednání sledovali přímo v sále zastupitelstva. „Je to pozitivní signál. Skončila část projektu, která závisela na politicích, teď už je to v rukou úřadů, které budou vydávat územní rozhodnutí nebo stavební povolení," komentoval Budař.

CTP se zavázala, že na oplátku za prodej pozemků pro stavbu Amazonu, pro město vykoupí parcely potřebné pro stavbu dálničního sjezdu na Černovickou terasu. „Máme už vykoupených jednasedmdesát procent, čímž jsme splnili náš závazek. Nyní pozemky převedeme na město," dodal Budař.

Místní jsou ovšem z rozhodnutí zastupitelstva zděšení. „Žasnu nad tím, v jakém předklonu stojí stát i zastupitelé před firmou známou špatnými pracovními podmínkami. Prosazují její zájmy bez ohledu na lidi a jejich životní prostředí. Je to obětování obyvatel. Přitom u oněch patnáct set zaměstnanců patrně nebude ani z Brna," prohlásila Jitka Havlová.

Podle ní bude problém v dopravě v už tak přetížené Slatině. „Dále se zaplní i D1, která už také nestačí," řekla.

Proti je i Hana Slámová ze Slatiny. „Chápu, že není jednoduché sehnat patnáct set pracovních míst je těžké. Ale v Řípské ulici a Tuřance to vypadá špatně. Zkuste se zamyslet, zda se tam dá bydlet. Vedle místa, kde má stát Amazon, se staví sídliště Slatina Zelené město," upozornila.

Dopravní zatížení

Podle zastupitele ODS Vladana Krásného bude situace ještě o něco horší, než to vypadá. „Nebudou tam jezdit jen desítky až stovky kamionů denně. Ale podle toho, co jsem si na základě dostupných informací spočítal, také dva až dva a půl tisíce dodávek. To je neúměrné zatížení," prohlásil.

Hana Chalupská z iniciativy Dejchej Brno upozornila na to, že kamiony zvýší znečištění ovzduší v Brně. „Už nyní překračuje Brno limity. A ty budou ještě přísnější. Amazon bude znamenat desetitisícové pokuty denně pro Českou republiku," zdůraznila.

Primátor Onderka si myslí, že problém takový nebude. „Když jsme přestavovali spalovnu, také se mluvilo o ucpání silnic kamiony s odpadem. Nic takového se nestalo," řekl.

Částečně řešit dopravní situaci má nový nájezd na dálnici D1 z Černovické terasy. Ten slibuje stát. Ale pouze, pokud se bude Amazon stavět.

Zastupiteli za zelené Martinu Anderovi se nelíbí ani způsob, jak se územní plán měnil. „Tuhle část město vyjmulo z velkého balíku aktualizace územního plánu. Nebyla tak samostatně projednána podle zákona. Nedočetli jsme se ani nic o námitkách," řekl Ander.

Vedoucí odboru územního plánování Kateřina Leopoldová s ním nesouhlasí. „Právníci potvrdili, že tento postup je v souladu se zákonem. Změnu jsme řádně projednali. I když jakou součást celku. Námitky vůči ní nebyly," ujistila.

S tím nesouhlasí Hana Kašpaříková ze sdružení Čisté Tuřany. „Vím minimálně o dvou námitkách. Pokud je úřad řádně nevypořádá, jejich autoři se určitě obrátí na soud," předeslala.