V továrně se mají vyrábět kalené dráty mikrovlnným ohřevem. Z nich se dále vyrábí pružiny pro automobilový průmysl. Investice společnosti Neturen v zóně Triangle by měla dosáhnout zhruba 450 milionů korun.

Továrna má stát do konce roku

Výstavba závodu začala terénními pracemi, nová továrna by měla stát do konce roku. V lednu příštího se plánuje instalace technologií a v dubnu by mohl být zahájen provoz. „Závod společnosti Neturen Czech s.r.o. vznikne v jihovýchodní části zóny Triangle na pozemku o velikosti 5,36 hektarů," uvedla Magdalena Hanáčková, mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Zahájení výstavby továrny doprovodil slavnostní akt s tradičními japonskými rituály posvěcení místa a vyhnání zlého ducha. „Ústecký kraj vnímá společnost Neturen Czech s.r.o. jako významného partnera. Proto je připraven vyjít mu vstříc nejen nyní, ale i v budoucnu, při případné další expanzi. Každé nově vytvořené pracovní místo je pro náš kraj přínosem," řekl náměstek hejtmana Stanislav Rybák z Loun.

Skupina Neturen má 14 dceřiných společností a pět poboček. V Trianglu bude stavět Neturen Czech. „Jedním z důvodů, které jsme při výběru lokality pro umístění našeho výrobního závodu zvažovali, je místní potenciál pracovní síly, zejména mezi studenty," uvedl před časem výkonný ředitel Neturen Czech Šigeru Mizoguči.

Místa pro 900 lidí

V průmyslové zóně Triangle nyní působí pět společností Gestamp, Hitachi, Solar Turbines, Johnson Controls a Hargo. Dohromady zaměstnávají asi 900 lidí. Brzy by k nim měla kromě Neturenu přibýt společnost Grammer, jež si pronajala továrnu po Panasoniku, který v Triangle skončil před několika měsíci. Společnost chce do Žatce sloučit výrobu ze současných tří závodů v Česku a Německu. Prostory si pronajala na 15 let od skupiny CTP, která je od Panasoniku odkoupila. Kolik zaměstná v Triangle lidí, zatím neuvedla.