Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdeněk Pohlreich k cenám nealka: Je to jako otevřít si deštník proti zemětřesení

Praha /ROZHOVOR/ – Pokud legislativním procesem projde návrh zákona o ochraně zdraví, restauratéři budou muset ve svých zařízeních nabízet vždy jedno nealko levnější než alkoholický nápoj. Podle ministerstva zdravotnictví nebude mít toto opatření na podnikatele významnější dopad. „Vzhledem k nutnosti platit spotřební daň u alkoholu, vždy musí existovat levnější nealkoholický nápoj při zachování stejné marže, byť by to bylo nealkoholické pivo," vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

24.8.2015 46
SDÍLEJ:

Známý kuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich.Foto: Deník/Jiří Kopáč

Jeden z nejznámějších českých restauratérů Zdeněk Pohlreich si myslí, že stát tím zbytečně zasahuje do podnikání.

Pane Pohlreichu, sám jste provozovatelem restaurace. Domníváte se, že by stát měl přikazovat, za jakou cenu a co se má v restauracích prodávat?
Myslím, že lidé podobné věci příliš neřeší. Když si chtějí dát pivo, dají si ho, 
i když bude dražší než voda. Naopak, když si budou chtít dát vodu, dají si ji, i pokud bude dražší než pivo. Myslím si, že takovou věc by stát neměl nařizovat a regulovat cenami. Ostatně tím zasahuje do toho, jak já mám podnikat a co mám v podniku nabízet, vzhledem k tomu, že tím levnějším nealkoholickým nápojem bude pravděpodobně kohoutková voda. Zaslechl jsem ale, že v Česku se pije nejvíc alkoholu na celém světě. Tohle nařízení mi připadá stejně účinné, jako když si proti zemětřesení otevřu deštník. Myslím si totiž, že hlavní problém je v příliš snadné dostupnosti alkoholu.

Kolem kohoutkové vody v restauracích se vede mnoho debat. Vy ji ve svých restauracích nepodáváte. Co vás k tomu vede?
Upřímně moc nechápu ten mediální povyk kvůli kohoutkové vodě v restauracích. Já ji svým hostům nikdy prodávat nebudu, protože k správnému gastronomickému zážitku prostě nepatří. Kvalitní restaurace je taková, která nabízí kvalitní jídlo a kvalitní pití. Čili podobným zákonem mi stát říká, že nemám zákazníkům nabízet tu nejvyšší kvalitu. Ale když chci, aby se mi host do hospody vrátil, musí dostat kvalitní servis, kvalitní jídlo a kvalitní pití. A minerálka z kohoutku bohužel neteče.

Vy tedy vždy dáváte přednost minerálkám?
U jídla přemýšlíme o tom, co našemu tělu dodáváme. Stejně tak by tomu mělo být 
i u vody, kde bychom si měli vybírat jen kvalitní vodu. Nápoje totiž ovlivňují prožitek z jídla, víno bereme jako součást gastronomického zážitku. To samé by mělo platit pro nealkoholické nápoje, proto ve svých restauracích dbám na jejich kvalitu. Kvalitní pohoštění totiž nedělá jen jídlo, ale také pití. Pití není jen doplněk jídla, ale základ. Kvalitní voda je základ pití, nakonec i v každém alkoholu je základem voda.

Jste v kvalitě takto striktní, 
i pokud jde o prostředí restaurace? Podle navrhovaného zákona o ochraně zdraví by měl ve všech restauracích platit zákaz kouření. Myslíte si, že je to dobrý krok? Nepoškodí to restauratéry? Nebo jim čisté prostory bez kouře mohou pomoci?
Já myslím, že zákaz kouření měl platit už dávno. Možná to některým podnikům může trochu uškodit, ale to, že kouření škodí zdraví, platí 
a vyhovět všem prostě nelze. Ve veřejných prostorách by se kouřit nemělo. Je to světový standard, nemá cenu nad tím moc polemizovat, prostě to tak je.

Máte raději jídlo, které vám někdo uvaří, nebo jídlo, které si uvaříte sám a přesně víte, co obsahuje?
Já si strašně rád nechám vařit od někoho, kdo to umí. Je to nedílná součást mého života. Pokud to musím být já sám, nevadí mi to, ale rád se nechám obsloužit a vyzkouším, co dělají ostatní. Je pro mě klíčová čerstvost surovin a kvalita zpracování. Samozřejmě i prostředí hraje velkou roli.

A zkoušel jste už někdy nějaký „adrenalinový" kulinářský zážitek, například brouky? Co to bylo a jak vám to chutnalo? Pravděpodobně speciálně u takových pokrmů na kvalitě 
a zpracování záleží opravdu hodně, ne? Třeba u ryby fugu jde dokonce o strávníkův život. Myslíte, že ten zážitek za takový risk stojí?
Mně se tyhle experimenty jednoduše hnusí a řeči o tom, jaká je v tom budoucnost, jsou mi těžce proti mysli. Nepracovali jsme desítky let na kulinářském rozvoji, abychom začali jíst takovéhle věci. Rybu fugu bych asi neriskoval, mám se totiž moc rád. Podle mne to za ten zážitek nestojí, nejsem obecně fandou adrenalinových zážitků.

Jak vypadá vaše oblíbené menu a kde si ho nejraději dáte?
Mám heslo, které zní asi tak, že není nad dobrou tříchodovku. Protože miluji seafood a nejím moc sladké, vždy raději vyměním dezert za jeden předkrm navíc. Nesmí toho být moc a musí to prostě sedět, ať je to cokoliv. (zpd)

Zákon stále čeká ve sněmovně
Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v čase:
28. 1. 2015 – je zveřejněn návrh nového zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek, který připravilo ministerstvo zdravotnictví
5. 3. 2015 – prezident Zeman oznamuje, že zákon nebude vetovat
3. 6. 2015 – vláda návrh zákona schvaluje a předkládá sněmovně
10. 6. 2015 – dochází k poslední úpravě zákona
červenec 2015 – zákon se dostává do programu Poslanecké sněmovny a v jejím projednávání je doposud
platit má od začátku roku 2016

Body, na kterých se zákon zadrhnul:
úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech a na zábavách
povinně musí být nabízen jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo

Autor: Redakce

24.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Mečiar a Václav Klaus
31 7

Klaus a Mečiar: Rozpad Československa byl nevyhnutelný

Vteřiny dne 11. prosince 2017

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Prezidentští kandidáti: Společná evropská armáda není reálná

Společná evropská armáda není reálný projekt a nemohla by fungovat. Shodla se na tom dnes pětice prezidentských kandidátů, kteří debatovali v pražském kině Světozor v rámci projektu studentských prezidentských voleb, které pořádá společnost Člověk v tísni.

OBRAZEM: Policisté našli v kotci dvě fenky, jež málem zemřely hladem

Dvě zbědované fenky našli policisté na Šumavě mezi Železnou Rudou a Alžbětínem. Obě byly zavřené v kotci a na pokraji smrti.

Konec bezvládí. Český fotbal si zvolí nového šéfa

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Malá hádanka na úvod: dokážete si tipnout, kolik peněz za jeden rok spolyká český fotbal? Teď malá chvilka na vaše odhady. A dost… Správná odpověď zní: skoro celou miliardu korun.

Brňané mají školu smyku za rohem. Na novém polygonu řidiče rozhodí tržná deska

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Námraza na silnici překvapila před dvěma lety řidiče z Brněnska Václava Hájka. „Dostal jsem smyk a skončil v příkopu. Byl to jeden z důvodů proč jsem si zaplatil školu smyku v Jihlavě,“ poznamenal. Od pondělí už jihomoravští řidiči na polygon nepojedou daleko. Představitelé firmy Polygon Brno otevřeli nový areál u Masarykova okruhu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT